Hlavní obsah

Národní program počítačové gramotnosti se zaměří i na pokročilé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Národní program počítačové gramotnosti, který organizuje ministerstvo informatiky, bude pokračovat i v příštím roce. Vedle začátečníků pomůže také lidem, kteří si chtějí rozšířit své znalosti. ČTK to řekla ministryně informatiky Dana Bérová, jež v úterý v Ostravě přivítala jubilejního stotisícího absolventa kurzů pořádaných v rámci programu.

Článek

"Připravujeme nové typy kurzů, například pro práci s textovými editory nebo pro dokonalejší ovládání internetu," uvedla Bérová. Program podle ní pomáhá zejména lidem ve věku kolem 50 let.

Letos stát přispěje pořadatelům kurzů, kteří vyškolili přes 50 000 lidí, přibližně 30 miliónů korun. Se stejnou částkou počítá ministerstvo i pro příští rok. Kurzy dosud prošlo 100 000 lidí. "Přihlásil mě šéf firmy. V práci potřebuji ovládat počítač, a to jsem zatím skoro neuměla. Navíc bych se ráda naučila pracovat na internetu," řekla ČTK Šárka Jasioková, která je jubilejním stotisícím absolventem kurzů.

Program je složen ze tří základních dvouhodinových kurzů práce s počítačem a internetem. Každý kurz dotuje ministerstvo 417 korunami, lidé si připlácejí stokorunu. V Česku funguje v rámci programu 230 školicích center, průměrnými účastníky kurzů jsou podle statistik pětačtyřicetiletí lidé, častěji ženy než muži.

Podle ministerstva využívají kurz kromě nezaměstnaných lidí také zaměstnanci malých a středních firem, které často nemají prostředky na doškolení zaměstnanců pro práci s počítačem. Firmy si chválí, že počítačově gramotní zaměstnanci mají lepší produktivitu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám