Hlavní obsah

Hardware 39/2005: Netradiční klávesnice a 400GB na disku

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co má společného hliníková klávesnice Umax WK720, Umax EL715 LUMI a pevný disk Western Digital WD4000KD? Už víte? Sešly se nám v dnešní recenzi na jednom stole. Tak dlouho jsem přemýšlel, kterého z nich upřednostnit, až jsem kapituloval a rozhodl se rozdělit třicáté deváté vydání rubriky Hardware ve dví.

Článek

Patříte-li mezi skupinu uživatelů vyžadujících kromě funkčnosti i estetickou hodnotu každého elektronického kousku, jistě byste neměli přehlédnout klávesnice společnosti UMAX.

Umax WK720 (1490Kč s DPH) je zástupce bytelných moderních klávesnic. Na první pohled poznáte, že nejde o populární umělou hmotu ve stříbrné barvě, ale o skutečnou hliníkovou klávesnici.

Její váha není překvapivě o mnoho vyšší, než u klasické "umělohmotky", ale jistý rozdíl tu přeci jen znát je. Rozhodně nejde o žádnou vadu. Vždyť většina klávesnic zůstává po dobu své životnostní dráhy na jednom místě.

Obejdete se i bez podložky pod zápěstí

Nejdůležitější je komfort při psaní, jaký hliníková počítačová periferie poskytuje. Protože jsem si zvykl používat klávesnice s podložkou pod zápěstí, byl jsem zpočátku trochu rozladěn její absencí. Časem jsem si však přivykl a musím přiznat, že mi nijak nescházela. Jistou zásluhu na tom má i velice nízký zdvih kláves, který potřebu vlastnit podložku do značné míry redukuje.

Horší to už bylo s rozložením kláves. WK720 má totiž notebookové rozmístění, které mně, zvyklému pracovat denně hodiny u stolního počítače, křivilo úsměv ve tváři. Zmenšené klávesy SHIFT, CTRL, Enter a šipky zasunuté do bloku znaků mi zkrátka dělaly potíže a to se raději nezmiňuji o přemístěném deletu či altu. Avšak jde o věc zvyku.

Při psaní potěší krásně tichý chod kláves. Není potom problém psát v místnosti, kde si chce někdo zdřímnout. Rušit jej bude spíš cinkáním řemínku hodinek o tělo klávesnice. Na to si dejte dobrý pozor, neboť klávesnice je náchylná na poškrábání.

Lumi modře svítí

Oproti tomu na modelu UMAX EL715 LUMI (1990Kč s DPH) škrábance nejspíš sčítat nebudete. Ta je totiž určena pro práci za šera a za tmy. Kvůli tomu jsou tlačítka vyrobena z průsvitné umělé hmoty. Pod nimi jsou umístěny modré led diody, které je prosvěcují.

Klávesnice EL715 je velmi podobná své hliníkové kolegyni. Má nízký profil, nízký zdvih kláves, notebookové rozložení a numerickou klávesnici. Liší se již zmíněným podsvícením a materiálem - je plastová.

Obě klávesnice mě potěšily bezproblémovým chodem kláves. Ty se nikdy nezadrhávaly, nevydávaly pazvuky a ani neměly snahu vypadnout (ani při transportu).

Trošku mě rozčilovalo zmiňované rozložení. Nejste-li zkrátka zvyklí na notebook, jen tak se s nimi nesžijete. Upozorňuji, že zvyk je železná košile a přes noc se rozhodně nepřeučíte. Mě se to nepovedlo ani po dvou týdnech, po kterých jsem stále váhal, kam mám udeřit na tlačítko "end" a delete, či si stále pletl "\" s altem.

400GB na čtyřech plotnách - WD4000KD

Většině lidí stačí dnes k životu nějakých 80GB místa na pevném disku, ale jsou i tací, kteří diskového prostoru nemají nikdy dost. Dočasné řešení problému lze v takovém případě nalézt například u firmy Western Digital, výrobce spolehlivých a rychlých pevných disků.

Poslední dítko WD nese označení Caviar SE16 WD4000KD. To prozradí, že jde o disk s plotnami rotujícími rychlostí 7200 ot/min, vyrovnávací pamětí  16MB a kapacitou 400GB dat. Nedozvíme se z něj však, že se připojuje přes rozhraní SATA.

To je pro mnohé možná trochu překvapení, proč již nedisponuje SATA2 specifikací. Odpověď je nasnadě - SATA2 se oproti verzi 1 liší pouze v možnosti připojit disk za chodu a maximální datovou propustností. Tu zatím neumíme pokořit ani u SATA1 a druhá verze je tak pro domácí stolní počítač víc než zbytečná.

Připojíme-li disk do počítače, překvapí hned na začátek nízkou hladinou hluku. Díky fluidním ložiskům se ztratilo pískání typické pro dřívější disky Western Digital. Disk tak pouze cvaká, ale jen umírněně a "zdvořile".

Rychlý a nehlučný

Přenosové rychlosti jsou na solidní úrovni.Čtení zvládá průměrnou rychlostí 54MB/s. Lepší jsou již pouze disky Seagate 7200.8 a WD Raptor. Při zápisu je WD4000KD jen nepatrně horší než u čtení, a s rychlostí 53MB/s si rozhodně ostudu neudělá, avšak nikterak nevybočuje z řady.

To se však změní, pokud jej zatížíme více požadavky. Především při práci s malými soubory se uplatní technologie NCQ a velká 16MB vyrovnávací paměť, která přináší své ovoce. Výkonnostně se potom dotahuje i na model Raptor, který je pro tyto účely přímo stvořený.

Při domácím použití však rozdíl oproti jiným diskům příliš vidět nebude. Oproti tomu ale poznáte vyšší teplotu disku. Ta je zapříčiněna přítomností 4 ploten (vysoká hmotnost působící na ložisko). Ve svém počítači jsem mu naměřil v chladícím boxu teplotu 46°C. Můj standardní 80GB Samsung má ve stejných podmínkách pouhých 38°C.

Pevný disk Western Digital WD4000KD mohu vřele doporučit hlavně náročným uživatelům. Pokud provozujete malý webový server, programujete nebo potřebujete ohromné skladovací prostory, je to jistě jeden z adeptů. V říjnu se jeho cena pohybuje kolem 7300 Kč včetně daně.

Klávesnice UMAX

  • Popisky: US/CZ
  • Konektor: USB

Rozměry:

  • WK720  410 x 167 x 22.5mm
  • EL715  435 x 170 x 26mm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám