Hlavní obsah

AMD chce v Indii uvést počítač do 6 000 korun

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices (AMD) plánuje spojení s indickou firmou HCL Infosystems. Cílem spolupráce bude výroba ultra-levných osobních počítačů s cenou na úrovni mobilních telefonů.

Článek

Cena těchto počítačů by se měla dostat výrazně pod úroveň 10 000 rupií (přibližně 7200 Kč), deník The Australian hovoří o necelých 8000 rupií, tedy přibližně o 5700 korunách.

Velice levné počítače poběží na operačním systému Linux, budou obsahovat 1,6GHz procesor, 40GB pevný disk a 15" monitor.

Odhaduje se, že z jedné miliardy lidí, která žije v Indii, vlastní osobní počítač pouhých 15 miliónů. Pro srovnání: počet uživatelů mobilních telefonů se v Indii odhaduje na 65 miliónů, přičemž jich každý měsíc přibývá dalších 2,5 miliónů. Toto číslo je právě jedním z důvodů, proč se sem výrobce mikroprocesorů AMD žene jako o závod a také proč se firma snaží dodat na indický trh osobní počítač s cenou mobilního telefonu.     

AMD je také úzce zapojena do výroby přenosného počítače, jehož cena by se měla vejít do 100 dolarů [celá zpráva]. Zařízení se bude distribuovat pouze v miliónových nákladech a jako takové jej budou moci koupit pouze vládní agentury, které se postarají o dodávky těchto notebooků obyvatelům třetího světa.

AMD nebude v Indii sama

Kromě AMD se na zaostalý indický trh vrhá také Intel. Společnost minulý týden oznámila výrobu systému s cenou do 10 000 rupií, její počítač má také odolávat prachu a hmyzu. V oblastech bez elektrických sítí může být přístroj dokonce napájen klasickou autobaterií [celá zpráva].

Indii čeká v současné době situace podobná té z počátku 80. let, kdy došlo k výraznému poklesu cen televizních přijímačů, domnívají se zástupci tamní průmyslové lobby.

"V 80. letech šlo o revoluci televizní, nyní Indii čeká revoluce informační," uvedl zástupce indických průmyslníků Vinnie Mehta.

Reklama

Související témata:

Související články

Ultralevný notebook bude pohánět i klika

Společnost MIT Media Laboratory očekává, že již v listopadu uvede první modely velmi levných notebooků, které budou fungovat i v oblastech bez elektrických...

Výběr článků

Načítám