Hlavní obsah

Britská MI6 nabízí na webu práci, ne ve stylu agenta 007

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská zpravodajská agentura MI6 vystoupila z utajení a prezentuje se na světové síti. Organizace se údajně snaží odstranit všechny dezinformace, které ji obklopují.

Článek

Druhým a pravděpodobně neméně důležitým, ne-li důležitějším, důvodem je skutečnost, že přes internet osloví velké množství lidí a snáze tak může vyhledat nové potencionální špiony.

Secret Inteligence Service (SIS), známá oficiálně jako MI6, se však také snaží odstranit nelichotivou nálepku, kterou v očích veřejnosti dostala za údajný podíl na "vraždě" princezny Diany. Ta zemřela v roce 1997 v Paříži po automobilové havárii. Francouzské orgány tehdy uvedly, že za její smrt mohla vysoká rychlost vozidla, v němž cestovala a jeho opilý šofér.

"Je důležité, aby veřejnost věděla více o naší organizaci, rovněž je nutné, aby znala důvody, které nás vedou k utajování operací a personálního složení," uvedl mluvčí MI6 Nev Johnson.

"Nejlepší cestou, jak veřejnost informovat o naší činnosti a odpovědnosti, je zřídit webové stránky, protože ty jsou přístupné každému," dodal.

MI6 oficiálně uznána až po roce 1994

Existence služby MI6 byla právně potvrzena až v roce 1994, do té doby o ní neexistovaly žádné oficiální záznamy.

Rok 2005 je však doba zcela jiná, otevřenější a na webu MI6 tak kromě čistě informační stránek nacházíme také formuláře nabízející zaměstnání v této organizaci. Avšak náplň vaší práce nebude v žádném případě podobná činnosti Jamese Bonda, varuje web příchozí uživatele.

Kdo by se chtěl stát špiónem, jehož zaměstnavatelem bude právě SIS alias MI6, musí být britským občanem, nebo alespoň mít jednoho z rodičů britské příslušnosti. Druhou podmínkou je prožít v Anglii minimálně pět let z uplynulých deseti a třetí, určitě ne však poslední, projít náročnou bezpečnostní prověrkou.

Webové stránky www.sis.gov.uk a www.mi6.gov.uk pojednávají o funkci, historii a příčinách vzniku organizace, která působí spíše v zahraničí. Na domácí půdě ji totiž zastupuje MI5. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám