Hlavní obsah

Blu-ray mechaniky na trhu do 12 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zařízení, která si poradí s novým DVD standardem, Blu-ray disky, se dostanou na trh do 12 měsíců. Jedno Blu-ray médium může uchovávat kolem 50GB dat.

Článek

Příchod konkurenčního formátu HD-DVD vyvíjeného pod záštitou Toshiby se zpozdí a nebude uveden dříve než v roce 2006, tedy v podobném termínu jako Blu-ray disky firmy Sony.

"Myslím si, že to (uvedení Blu-ray) stihneme do 12 měsíců," uvedl v pondělí Benjamin Feingold, prezident Sony Pictures Home Entertainment.

"Kombinace herní konzole PlayStation 3 a Blu-ray mechaniky nám pomůže zvítězit nad formátem HD-DVD, všechna studia budou podporovat Blu-ray," dodal sebejistě.

Představitelé Toshiby zastávají názor zcela opačný, podle nich se trh rozhodne pro HD-DVD, protože je jeho výroba levnější.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Za kolik se budou Blu-ray mechaniky prodávat, je zatím nejisté. Podle stránek Gameindustry.com však Blu-ray zařízení zvýší cenu herní konzole Sony PlayStation 3 o přibližných 100 dolarů (2500 korun), což není mnoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám