Hlavní obsah

Intel odhalí detaily procesorů pro mobilní telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel plánuje uvést sérii nových procesorů, které budou převážně určeny do kapesních počítačů nebo mobilních telefonů. Produkty budou stavět na architektuře dosavadních x86 procesorů, tedy nejspíše nízko-napěťových čipů Pentium M.

Článek

Projekt LPIA (Low Power Intel Architecture) je snahou předního výrobce počítačových procesorů o uvedení jejich ekvivalentů, které však využijí i miniaturní přístroje. Některé LPIA čipy už existují jako funkční prototypy.

"Toto je jeden z mnoha projektů, prostřednictvím kterého se snažíme dosáhnout lepšího výkonu, jenž připadá na jednotku vyzářeného výkonu," uvedl mluvčí společnosti.

První náznaky, že se Intel snaží navrhnout a vyrobit nízko-napěťové deriváty svých x86 procesorů, se objevily minulý rok. Detaily však společnost přísně utajovala. Podle serveru News.com bude velká část dříve interních informací prezentována na fóru IDF (Intel Developer Forum), které se uskuteční již příští týden.

Ideální kapesní počítač má teplotu 25 stupňů Celsia

Podle výzkumů provedených laboratořemi Intelu, by neměl ideální kapesní počítač zaujímat objem větší než 300 kubických centimetrů, přičemž by měl na baterie vydržet osm a více hodin provozu. V takovém případě by se měla spotřeba integrovaného procesoru dostat na úroveň pěti Wattů.

Hodnota procesorem vyzářeného výkonu je klíčovým prvkem, z něhož se odvíjí návrh daného kapesního počítače či mobilního telefonu, protože jen málo lidí chce mít z mobilu fén.

Přijatelná teplota elektronického zařízení činí asi 25 stupňů Celsia. Vyšší hodnoty již nejsou dobře snášeny - a při 55 stupních Celsia už může dokonce dojít k popálení lidské kůže, napsali zaměstnanci výzkumného centra.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám