Hlavní obsah

Rozjede váš počítač systém Windows Vista?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke spuštění nového operačního systému, který se má na trhu objevit v létě příštího roku, by měl stačit stroj s 512MB RAM a blíže neupřesněným "rychlejším" procesorem. Tato sestava má však do té ideální, jež si s Windows Vista velmi dobře rozumí, daleko.

Článek

Plná verze systému Windows Vista se však objeví až ke konci příštího roku - k případnému upgradu počítače tak mají uživatelé dostatek času. Zpozornět by však měli ti, kteří se chystají koupit nový stroj v těchto měsících.

Například sestava do 15 tisíc korun s integrovanou grafikou (postavená kolem čipsetu Intel 865GV), o níž vám prodavač v hypermarketu řekne, že bohatě stačí pro jakýkoli Windows, si na Vistě vyláme zuby.

Grafickou podobu nových Windows totiž určuje rozhraní Aero Glass 3D a kdo jej bude chtít plně využít, bude muset do počítače více investovat. Ikony systému či panely budou stínovány, jevit iluzi 3D prostoru, průhlednosti, atd.

"Uživatel, který bude chtít využít všech výhod systému Windows Longhorn (Windows Vista), by měl být vybaven dvoujádrovým 64-bitovým procesorem, jedním a více gigabyty dvoukanálové paměti a grafickou kartou zvládající požadavky DirectX 9 a podporující LDDM rozhraní (Longhorn Display Driver Model)," uvedl koncem dubna vývojář Microsoftu Richard Russell.

První betaverze systému Windows Vista je již dostupná na internetu prostřednictvím stránek společnosti Microsoft. Zatím je však určena pouze pro registrované vývojáře a další profesionály z oboru informačních technologií. Ti mají novou generaci poznat a dát firmě případně podněty při dokončování finální verze. Betu ale také neoficiálně šíří výměnné P2P sítě - například instalační soubor takto získané 32-bitové verze OS Windows Vista zabírá 2,42 GB.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft přejmenoval Longhorn na Windows Vista

Několik zdrojů blízkých společnosti Microsoft ve čtvrtek uvedlo, že se přicházející operační systém Longhorn bude prodávat pod obchodním názvem "Windows...

Výběr článků

Načítám