Hlavní obsah

CeBIT: svátek novinek a nastupujících trendů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANNOVER

Po třech letech slabého růstu v technologickém sektoru se bude letošní ročník největšího světového veletrhu informačních technologií CeBIT snažit ukázat, že odvětví má co nabídnout. Pořadatelé očekávají, že si novinky ze světa počítačů, mobilních telefonů a spotřební elektroniky přijde v letošním roce prohlédnout i více lidí.

Článek

Hannover se od 10. do 17. března stane jakýmsi celosvětovým nervovým centrem odvětví vyspělých technologií, v němž se každoročně otočí v přepočtu na 45 biliónů Kč. O přízeň zákazníků spolu budou soupeřit nové mobilní telefony, notebooky či televizory, ale také nové možnosti bezdrátového připojení k internetu. CeBIT začíná už dnes večer zahajovacím ceremoniálem.

Prodej mobilních telefonů se v loňském roce zvýšil asi o 30 procent, zatímco růst u prodeje počítačů se pohybuje na úrovni 15 procent. Vzestup prodeje je výsledkem snižování cen a zavádění mnoha novinek, jako je bezdrátový přístup na internet, nové telefony se zabudovaným radiopřijímačem nebo kvalitnějším fotoaparátem. "Ještě před dvěma lety společnost Intel využila CeBIT k tomu, aby uvedla technologii Centrino, zatímco teď si jen sotva koupíte notebook bez technologie bezdrátového připojení Wi-Fi," podotkl šéf společnosti Broadreach Magnus McEwen-King. Podnik provozuje tzv. hotspoty, které umožňují bezdrátové připojení.

Očekává se přes půl miliónu návštěvníků

Letos by mělo CeBIT podle odhadů pořadatelů navštívit 510 000 lidí, kteří si budou technologické novinky prohlížet ve 27 halách o velikosti hangáru. Podle agentury Reuters by přitom řada dnešních novinek mohla být už za dva roky běžným standardem. Například německý Fraunhofer Institut na veletrhu představí monitor s trojrozměrným obrazem, který bude možné z 60stupňového úhlu sledovat bez speciálních brýlí. S objekty půjde posouvat jen pomocí gest, na která budou reagovat biosenzory.

Očekává se, že se představí i zdokonalené televizory s plochou obrazovkou, které vyrábí například Samsung nebo Sharp. Pozorovatelé očekávají, že by se mohly vůbec poprvé objevit i skládací monitory. Obecně by měl veletrh ukázat, že mizí rozdíly mezi televizorem a monitorem a že se propojují počítače s domácí zábavou a hudebními systémy. Poslední dobou se stírají i rozdíly mezi telekomunikacemi a internetem, což by měl veletrh ukázat na příkladu internetové telefonie VoIP.

Pozornost na sebe zřejmě budou poutat nové služby, které již nabízejí firmy, jako je Skype. Ty už dnes umožňují telefonování přes internet a hrozí, že jejich aktivity mohou předznamenat revoluci mezi mobilními službami. Nástup těchto společností nyní sledují s obavami hlavně mobilní operátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám