Hlavní obsah

Spotřeba dat v mobilech vzroste za pět let na 50 GB

Měsíční průměrná spotřeba dat uživatele chytrého telefonu v západní Evropě a Severní Americe se do konce roku 2024 zvýší ze stávajících osmi GB na 50 GB. Může to ale být až 200 GB měsíčně. Vyplývá to ze studie společnosti Ericsson.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mobilní datový provoz se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 82 procent. Důvodem je rostoucí počet uživatelů chytrých telefonů a vyšší průměrný datový provoz na jedno zařízení, který je způsoben především častějším sledováním videoobsahu.

Celkem 60 procent dat, která v současné době lidé využívají, připadá na video. Spolu se sítěmi 5G však přichází také vývoj a nové formáty videa. Sami spotřebitelé očekávají, že využití videa s nástupem 5G dramaticky naroste.

Polovina uživatelů chytrých telefonů tvrdí, že jakmile budou mít k dispozici 5G, začnou sledovat YouTube a Netflix ve 4 K a budou stahovat více obsahu a HD videa.

S nástupem 5G se lidé budou na videa dívat devět hodin

S nástupem 5G vzroste doba týdenní konzumace videoobsahu o tři hodiny, ze 6,5 na devět hodin týdně, přičemž jedna hodina z toho bude probíhat prostřednictvím chytrých brýlí do roku 2025.

Zatímco třetina uživatelů připouští, že už teď tráví sledováním videí příliš mnoho času, jeden z pěti uživatelů si myslí, že takto může trávit času ještě více.

Ovšem za předpokladu, že se zlepší parametry zařízení, která k tomu jsou nyní k dispozici, jako je velikost obrazovky, výdrž baterie nebo datový plán, nebo to, že uživatelé nebudou muset při sledování videa držet v ruce smartphone, ale bude možné obraz projektovat na brýle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám