Hlavní obsah

Apple varoval před uvalením amerických cel na další čínské zboží

New York

Navrhované uvalení nových amerických cel na další čínské zboží by poškodilo konkurenceschopnost americké společnosti Apple a snížilo její přínos pro ekonomiku Spojených států. Uvedli to ve čtvrtek zástupci firmy s logem nakousnutého jablka. Apple v Číně vyrábí například populární chytré telefony iPhone, na které by se navrhovaná cla rovněž vztahovala, píše agentura Reuters.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Apple se stal dalším z řady podniků, které se postavily proti plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit 25procentní cla na další čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem 300 miliard dolarů (zhruba 6,8 bilionu Kč).

Před novými cly již varovaly například některé americké maloobchodní společnosti. „Cla povedou ke zvyšování cen, což pocítí američtí spotřebitelé,“ uvedl Hubert Joly, generální ředitel firmy Best Buy, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky v USA.

Spojené státy a Čína od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Příští týden by měl Trump s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o vzájemných obchodních vztazích jednat na summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku.

Svět to bude stát miliardy

Zuřící obchodní válka mezi Čínou a USA, v jejímž důsledku bylo uvaleno embargo na čínského výrobce mobilů a telekomunikačních síťových prvků Huawei, bude mít velký dopad i na další technologické firmy. Svět a jednotlivé podniky tak patrně vykážou ztráty v přepočtu ve výši miliard korun každý rok, odhadují analytici.

Ředitel pro globální technologickou politiku ve společnosti Eurasia Group Paul Triolo prohlásil pro list South China Morning Post o situaci okolo společnosti Huawei: „Nikdo skutečně neví, jak tohle všechno skončí… ale víme jistě, že náklady odstřihnutí Huawei z globálního dodavatelského řetězce 5G budou v astronomické výši. Vstupujeme na nezmapované území.“

Analýza Nadace pro informační technologie a inovace (ITIF), která se věnuje možným omezením vývozu nových technologií, ukazuje, že v závislosti na přísnost kontrol by mohly americké firmy přijít o 14 až 56 miliard dolarů z exportních prodejů v průběhu pěti let. To by ohrozilo 18 až 74 tisíc pracovních míst.

Kauza Huawei vs. USA  

Mezi USA a Čínou zuří obchodní válka už od loňského roku, v jejím důsledku bylo uvaleno embargo na společnost Huawei. Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc zařadilo čínského výrobce na černou listinu, kvůli čemuž americké podniky nesmějí bez zvláštního povolení s Huawei spolupracovat.

Podle analytiků bude mít celá kauza s největší pravděpodobností negativní dopad na společnost Huawei, výrazně klesne podíl trhu tohoto podniku. Naopak těžit z toho může jihokorejský podnik Samsung Electronics, který je aktuálně jedničkou trhu. Uvedla to ratingová agentura Fitch Ratings.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval kromě USA i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám