Hlavní obsah

Rozbijte strukturu Facebooku, volá jeho spoluzakladatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Je načase rozbít strukturu společnosti Facebook a oddělit od ní chatovací službu WhatsApp a službu pro sdílení fotografií Instagram. K volání po tomto kroku se v článku uveřejněném v listu The New York Times připojil i jeden ze spoluzakladatelů Facebooku Chris Hughes. Americký regulátor podle jeho názoru sloučení těchto tří sítí nikdy neměl dovolit, protože vytváří monopol na trhu a ohrožuje hospodářskou soutěž.

Foto: Profimedia.cz

Chris Hughes

Článek

Šéf a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je sice "dobrým člověkem", ale ve svých rukou soustředil "nekontrolovatelnou moc", která "dalece přesahuje moc kohokoli ve vládě nebo v soukromém sektoru", varuje Hughes, který se Zuckerbergem během vysokoškolských studií na Harvardu sdílel pokoj, firmu s ním spoluzaložil a stal se jejím mluvčím.

Facebook koupil Instagram v roce 2012 za zhruba jednu miliardu dolarů (necelých 23 miliard Kč) a o dva roky později převzal za 22 miliard dolarů i WhatsApp. Samotný Facebook má po celém světě více než dvě miliardy uživatelů, služeb každé z obou dalších sítí využívá více než jedna miliarda lidí, píše agentura Reuters.

Foto: Jose Gomez, Reuters

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg je stejně jako samotná sociální síť terčem kritiky kvůli úniku uživatelských dat.

"I když lidé z Facebooku odejdou, nemají žádnou skutečnou alternativu," argumentuje Hughes, který vedení firmy opustil před více než deseti lety.

Tržní síla Facebooku se podle agentury DPA v poslední době stává stále častějším tématem americké politiky. Rozbití velkých technologických firem si do svého programu napsala demokratická kandidátka pro prezidentské volby v roce 2020 Elizabeth Warrenová.

Trump by chtěl více sociálních sítí

Současný prezident Donald Trump se vyslovuje pro vznik více sociálních sítí, které by se chovaly "férověji". Trump tvrdí, že jako republikánský prezidentský kandidát v minulých volbách čelil na sociální síti Twitter diskriminaci.

Zuckerberg před nedávnem oznámil, že se Facebook do budoucna více soustředí na soukromou a zašifrovanou komunikaci. Za tím účelem má vzniknout společná technická infrastruktura i pro jím vlastněné ostatní sítě. Hughes sdílí názor, že takový krok by rozdělení firmy ztížil, a je proto důležité jednat rychle.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na zasedání NRA

Reklama

Výběr článků

Načítám