Hlavní obsah

Stát rozdělí na vysokorychlostní internet miliardu korun

Praha

Příjem žádostí o dotace na budování sítí pro vysokorychlostní internet zahájila státní Agentura pro podnikání a inovace (API). Ve výzvě je miliarda korun, příjem žádostí potrvá do 8. července. Výzvu vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu, API to oznámila v tiskové zprávě. Cílem výzvy je pokrýt vysokorychlostním internetem desetinu území České republiky, které je relativně řídce osídlené a nemá zajištěnu datovou infrastrukturu na úrovni, která je standardní pro zbytek země.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzva je určena podnikatelům, kteří mohou žádat o dotaci na zařízení a práce potřebné k vybudování moderní telekomunikační infrastruktury. Podpora dosahuje 75 procent ze způsobilých výdajů projektu. Minimální výše podpory je půl milionu korun, maximální 200 milionů.

"Výzva II dotačního programu Vysokorychlostní internet je pro žadatele, ale i budoucí uživatele výhodnější než výzva předchozí. Například rozšířením způsobilých výdajů nebo možností podpořit i malé projekty. Pokud podnikatelé potřebují jakékoli informace nebo konzultace k podání žádosti o dotační podporu, mohou nás kontaktovat prostřednictvím Zelené linky nebo našich regionálních kanceláří. Úkolem API je pomoci žadatelům se zpracováním žádosti i s následnou administrací," uvedl ředitel Sekce rozvoje podnikatelského prostředí API Petr Kolář.

Na první výzvu reagovaly jen tři firmy

Dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost EU musí být vyčerpané do konce roku 2023. Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun.

První výzvu MPO vypsalo na jaře roku 2017 a o dotaci z celkového balíku přes 11 miliard Kč požádaly tři firmy v řádu desítek milionů Kč. Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Agentura má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, kde si mohou zájemci o dotace z OP PIK domluvit konzultace a poradenství. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám