Hlavní obsah

USA přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které použijí technologie Huawei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii čínské firmy Huawei. Podle agentury Reuters to prohlásil přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer. Zároveň dodal, že nevidí rozdíl, pokud se zařízení nespolehlivého výrobce použije ve strategických či nestrategických částech sítí. Technologie Huawei mohou podle USA znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo Huawei

Článek

„Postoj Spojených států spočívá v tom, že zapojení Huawei nebo jakéhokoli jiného nedůvěryhodného prodejce do jakékoli části telekomunikační sítě 5G je rizikem,“ řekl Strayer z amerického ministerstva zahraničí, kde má na starosti kybernetické otázky a mezinárodní komunikaci.

Pokud jiná země umožní nedůvěryhodným subjektům vybudovat sítě 5G nebo umožní stát se jejich dodavateli, pak budeme muset přehodnotit možnosti sdílení informací a vzájemného propojení, jaké nyní máme, dodal.

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že podle jejích informací se britská Národní bezpečnostní rada (NSC) rozhodla vyloučit Huawei z výstavby strategických částí sítě 5G, do budování neklíčové infrastruktury by se ale čínská firma zapojit mohla.

Zeman se společnosti Huawei zastal

Před výrobky Huawei a také další čínské firmy ZTE varoval na konci loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Firmy Huawei se opakovaně zastal český prezident Miloš Zeman, podle něhož nebyly předloženy žádné důkazy pro takové tvrzení. Spor kolem firmy označil za nekalou obchodní soutěž a během návštěvy Číny, kterou o uplynulém víkendu ukončil, pak za příklad servility.

Vyloučit Huawei z účasti na budování sítí páté generace (5G) nehodlá podle televize CNBC Německo ani Francie. Ve Francii se ale debatuje o přijetí zákona, který by zavedl přísné testování, jehož smyslem je prověřit, zda zájemce o výstavbu sítí 5G skutečně nepředstavuje bezpečnostní riziko. Vyloučit Huawei z tendrů na sítě 5G nemá v úmyslu ani Itálie.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám