Hlavní obsah

Kybernetické agresi čelili čtyři z deseti žáků základních škol

– Praha

Množství dětí na základních školách, které se setkaly s kybernetickou agresí, se pohybuje aktuálně okolo 40 %. Jde především o jednorázové útoky na internetu. Reálnou kyberšikanu pak zažije kolem 10 procent dětí. Vyplývá to z průzkumu operátora O2 a Univerzity Palackého v Olomouci mezi 26 000 žáky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Děti jsou dnes obklopeny digitálními technologiemi od narození, jsou tak zvyklé se v tomto prostředí intuitivně orientovat. Rychlosti rozvoje technologií však bohužel absolutně neodpovídá úroveň edukace o potenciálních hrozbách,“ prohlásil generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

Podle něj děti nevědí, jak si poradit s kyberšikanou nebo jak si správně chránit soukromí v on-line světě. „Potřebné informace však často nezískají ani od rodičů, ani od učitelů," konstatoval Fremuth.

Rodič je nejdůležitějším článkem prevence

Experti přitom neustále opakují, že rodič je nejdůležitějším článkem prevence. „Úloha rodiče je nezastupitelná – ne vždy je však pro něj snadné orientovat se v rozsáhlém a složitém světě internetu, ve kterém jeho děti vyrůstají v podstatě již od malička,” prohlásil již dříve Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Na druhé straně má rodič na dítě a jeho formování zásadní vliv – může jej naučit zodpovědnosti, ovlivnit jeho postoje směrem k on-line technologiím, varovat jej před případnými riziky. Základem je však vybudování kvalitního vztahu mezi rodičem a dítětem postaveného na důvěře a odpovědném přístupu ke světu kolem nás,“ uzavřel Kopecký.

Jaké nástrahy číhají v on-line světě?

Právě proto vznikl portál O2Chytraskola.cz, který přináší jednoduché rady, ale i výukové materiály, například, jak se chovat bezpečně on-line, jak zvýšit mediální gramotnost nebo jak čelit sextingu a kyberšikaně.

Součástí je i grantový program pro základní školy, prostřednictvím kterého jim Nadace O2 poskytne finanční a metodickou pomoc v oblasti digitální gramotnosti. Zájemci z řad soukromých i státních škol mají možnost poslat přihlášku do 13. května.

Odstrašující film ukazuje tragické následky kyberšikany

Jak tragické mohou být následky kyberšikany, ukazuje film Na hory. Šestnáctiminutový debutový snímek režiséra Braňa Holička vypráví příběh mladého chlapce, který se stal obětí vydírání na internetu. Film vznikl v rámci projektu Seznam se bezpečně.

„Film vypráví o tom, co našim dětem může způsobit obyčejné brouzdání po internetu, a ukazuje, jací se na něm pohybují lidé,“ vysvětlil Braňo Holiček, který se ujal režie snímku.

Nejspíše i proto si uvědomuje, jak důležitá je mezi mladistvými osvěta. „Je děti potřeba neustále upozorňovat nejen na přínosy, ale i rizika, která on-line svět přináší,“ doplnil Holiček.

Hlavní roli si ve filmu Na hory zahrál Lukáš Veřtát, role jeho rodičů pak ztvárnili Martin Finger a Gabriela Míčová.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám