Hlavní obsah

Írán končí s kryptoměnami, úplně je zakázal

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Bitcoiny, ethereum, litecoin, ripple ani další kryptoměny se již nesmí v Íránu používat. Tamní centrální banka v pondělí vydala nařízení, podle kterého banky, směnárny a další instituce nesmí s virtuálními měnami vůbec obchodovat. Má jít o prevenci proti praní špinavých peněz a terorismu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

O radikálním kroku vůči všem kyberměnám informovala v pondělí íránská státní agentura IRNA.

Tento krok je podle Íránské centrální banky jediným logickým východiskem. Nejrůznější virtuální mince totiž velmi často skutečně zneužívají kyberzločinci, využívají především toho, že transakce nejsou nijak monitorovány. Nákupy i prodeje virtuálních mincí jsou tedy anonymní a vysledovat jejich majitele je takřka nemožné.

Přestože nejrůznější digitální měny se v Íránu – stejně jako ve zbylých částech světa – prokazatelně používaly na černém trhu, podle agentury AP je tento krok vnímán jako snaha Teheránu o kontrolu měnového trhu.

V tomto měsíci totiž Írán provedl i celou řadu dalších klíčových opatření. Zcela byla například zakázána výměna peněz mimo banky. Směnné kurzy navíc byly všude sjednoceny, a to na oficiálním i otevřeném trhu. Šlo o přímou reakci na propad riálu, který souvisel s vidinou možného návratu ekonomických sankcí vůči zemi.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám