Hlavní obsah

Kurz bitcoinu výrazně povyskočil. Jedna mince se obchoduje za 171 000 Kč

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci bitcoinů se mohou radovat, kurz této kybernetické měny totiž výrazně posílil – za pouhých pár týdnů o několik desítek tisíc korun. A na hodnotě přesahující pomyslnou hranici osmi tisíc dolarů (164 000 Kč) se drží prakticky celý uplynulý týden.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Letošní rok není pro bitcoin příliš příznivý. Kurz totiž od ledna prakticky každý další měsíc kontinuálně klesal, tedy až na drobné výkyvy. Bylo to dáno především nejrůznějšími snahami států tuto kybernetickou měnu regulovat, případně ji zcela zakázat.

Prakticky od začátku dubna se tak hodnota jedné virtuální mince pohybovala okolo 6500 dolarů (133 400 Kč). Ještě na konci minulého týdne se bitcoiny obchodovaly za 6759, tedy v přepočtu 138 700 Kč. Přitom ještě na konci minulého roku atakovala hodnota hranici 20 000 dolarů (410 500 Kč).

Kurz posílil

Právě neustále klesající kurz byl jedním z hlavních důvodů, proč bankéři mluvili o tom, že bitcoiny jsou v podstatě investiční bublina, která s nástupem letošního roku splaskla. [celá zpráva]

Příznivcům této virtuální měny však v tomto týdnu svitla naděje. Navzdory očekávání, že kurz bude klesat, naopak hodnota už na přelomu minulého a tohoto týdne povyskočila nad hranici osmi tisíc dolarů (164 000 Kč) a nad ní se drží úplně celý týden.

Například v pátek dopoledne se jedna virtuální mince obchodovala za 8333 dolarů, tedy v přepočtu za 171 000 Kč. To je o 32 300 Kč více než na konci minulého týdne.

Výkyvy kurzu nejsou výjimečné

Velké výkyvy kurzu navíc nejsou u bitcoinů vůbec výjimečné. I proto před časem největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Vysoká energetická náročnost

Kybernetické mince jsou také trnem v oku některým zákonodárcům, a to především kvůli velkým energetickým nárokům na jejich těžbu. Těžařská centra jsou totiž schopna spotřebovat za jeden den víc energie než celé město za týden.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

To je jeden z hlavních důvodů, proč se například v americkém městě Plattsburgh rozhodli těžbu regulovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám