Hlavní obsah

Ruský soud zablokoval anonymní komunikační službu Telegram

Moskevský soud v pátek nařídil zablokování přístupu k šifrované komunikační službě Telegram po celém Rusku. Informovala o tom agentura AFP, podle níž je důvodem odmítání této internetové služby poskytnout klíče k rozšifrování zpráv uživatelů.

Foto: Reuters

Ruský soud zakázal přístup k šifrované aplikaci Telegram

Článek

O přístup k Telegramu usiluje ruská tajná služba FSB, která argumentuje tím, že síť používali kupříkladu pachatelé loňského dubnového atentátu v petrohradském metru, který si vyžádal 16 mrtvých.

Ruská státní agentura Roskomnadzor, hlavní cenzurní a dozorový orgán, minulý týden zažalovala provozovatele sítě Telegram kvůli tomu, že vyžádané klíče k rozšifrování uživatelských zpráv neposkytl.

Ve čtvrtek Roskomnadzor varoval, že nařízení bude po verdiktu soudu uplatňováno „s okamžitou platností”. Představitelé služby Telegram se dnešního soudního jednání neúčastnili.

Žádný klíč neexistuje

Zakladatel služby Telegram Pavel Durov, který stojí i za oblíbenou ruskou sociální sítí VKontakte, již dříve řekl, že poskytnutí přístupu k šifrovaným zprávám uživatelů odporuje 23. článku ruské ústavy ohledně práva na listovní tajemství.

Upozornil také na to, že provozovatel služby žádný šifrovací klíč nemá, neboť si je vytváří zařízení uživatelů.

Podle údajů z letošního března má Telegram 200 miliónů měsíčních aktivních uživatelů.

Ruské úřady pod záminkou boje proti terorismu zpřísňují v posledních letech dohled nad internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám