Hlavní obsah

Sám jsem se stal obětí, přiznal v americkém kongresu šéf Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skandál kolem Cambridge Analytica zasáhl i Marka Zuckerberga, jehož osobní data britská firma rovněž zneužila. Šéf Facebooku to řekl při středečním slyšení v americkém Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů Zuckerberg stejně jako v úterý v Senátu vysvětloval okolnosti skandálu, při němž Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup k miliónům dat uživatelů.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při středečním slyšení v americkém Kongresu.

Článek

Zuckerberg při druhém slyšení v Kongresu odpověděl ano na otázku demokratky Anny Eschoové: „Byla vaše osobní data také zahnuta těch, co využila Cambridge Analytica?“ Stejně odpověděl i na otázku republikána Gregga Harpera, jestli by Cambridge Analytica měla přístup ke stejným datům, kdyby vyvinula aplikaci sama.

Šéf Facebooku potvrdil, že v tomto týdnu společnost začala uživatele informovat, zda se jejich data dostala do souboru zneužitého firmou Cambridge Analytica.

Zuckerberg stále neuvedl, kolik firem přesně získalo data z aplikace Kogan, což chtěl vědět demokrat Jan Schakowsky. Řekl, že se na to podívá a že jich byla „hrstka“. O den dříve jmenoval společnost Eunoia.

Zuckerberg považuje za nevyhnutelné, že komunikační síť bude regulována: „Myslím, že je nevyhnutelné, že tu bude potřeba nějaká regulace, ale musíte být opatrní, čeho se bude týkat.“ Větší firmy jako Facebook mají prý víc prostředků, aby se regulacím mohly přizpůsobit; menší společnosti by to ale mohlo ohrozit.

Lidé prý mají data pod kontrolou, detaily ale nezná

Zuckerberg odmítl tvrzení některých poslanců, že uživatelé Facebooku nemají dostatečnou kontrolu nad svými osobními daty. „Pokaždé, kdy se kdokoli rozhodne něco na Facebooku sdílet, má kontrolu k dispozici. Přímo před sebou, nikoli skrytou kdesi v nastavení,” řekl poslancům z výboru pro energetiku a obchod.

Šéf Facebooku přitom nebyl schopen ani říci, zda jsou zcela oddělena osobní data pro přihlašování od těch určených pro využití v reklamě, jak se ho na to ptal Steve Scalise: „Řekl jste, že z bezpečnostních důvodů tu probíhá dolování dat, když se uživatel přihlásí. Jsou tato data využívána i obchodně?“ Šéf Facebooku na to odpověděl: „Jsem přesvědčen, že data pro reklamu jsou oddělena od bezpečnostních, ale nejsem si jist.“

Ohledně ochrany dat nezletilých řekl: „Uplatňujeme hodně opatření na ochranu nezletilých. Ale faktem je, že vidíme, že teenageři často chtějí sdílet své názory veřejně.“

Zuckerberg rovněž během slyšení uvedl, že Facebook v Rusku neskladuje žádná data, aby k nim maximálně omezil přístup Moskvy.

Audit potrvá mnoho měsíců

Neodpověděl přímo na dotaz, zda jeho firma přizpůsobí fungování sociální sítě tak, aby lépe osobní data uživatelů ochránila. „Realizujeme a budeme realizovat kroky k tomu, abychom omezili rozsah přístupu k těmto datům,” řekl Zuckerberg. Audit aplikací, které data využívají, bude ale trvat „mnoho měsíců”.

Šéf Facebooku, označovaný za jednoho z nejbohatších lidí světa, vypovídal už druhý den na půdě amerického Kongresu o politice své firmy při ochraně uživatelských dat a o roli, kterou mohl Facebook sehrát při údajných pokusech Ruska ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016.

Při úterním slyšení v Senátu, které trvalo pět hodin, si Zuckerberg podle amerických komentátorů počínal úspěšně. Podle televize CNN z Kongresu odešel jako vítěz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám