Hlavní obsah

Trump zaříznul biliónový obchod. Broadcom nemůže koupit konkurenční Qualcomm

– Washington • Aktualizováno
Novinky, mif

Sen o největším technologickém obchodu v historii počítačového světa se zhroutil. Americký prezident Donald Trump totiž v noci na úterý SEČ podepsal výnos, kterým zakázal akvizici čipového gigantu Qualcomm singapurským konkurentem Broadcom. Podle Bílého domu jsou na místě obavy o národní bezpečnost.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O celý obchod se začal už minulý týden zajímat výbor pro zahraniční investice (CFIUS). To byl velmi překvapivý krok, neboť CFIUS prakticky nikdy neřeší akvizice předtím, než oba podniky oznámí, že celý obchod byl skutečně uzavřen. [celá zpráva]

A jednání mezi Broadcomem a Qualcommem se neblížily finální dohodě ani vzdáleně. [celá zpráva]

Výbor nicméně označil celý obchod jako rizikový, a to z hlediska dopadů na státní bezpečnost. Právě s ohledem na doporučení CFIUSu se Trump rozhodl podepsat výnos, který akvizici zakazuje.

Agentura Reuters uvedla, že Trumpa k vydání zákazu vedla „obava o možnou ztrátu vůdčí role Spojených států v udávání trendů budoucnosti mobilní komunikace“. Qualcomm je totiž aktuálně jedním z největších výrobců čipsetů pro chytré telefony a počítačové tablety, prodejem do zahraničí by tak USA přišly o cenný podnik, jehož hodnota každý rok roste.

O část podniku se zajímají Číňané

CFIUS navíc ve zprávě uvedl obavu, že Broadcom je pouhým „překupníkem“ a chce si nechat pouze část Qualcommu, byť to zástupci podniku oficiálně nepotvrdili. O část podniku, která má na starosti rozvoj vysokorychlostního internetu 5G, se totiž zajímali Číňané.

A i v tom viděl výbor určité riziko. „Čínská dominance v oblasti 5G sítí by měla negativní dopady na národní bezpečnost Spojených států,“ stojí ve zprávě CFIUSu.

Vyjednávání odstartovalo loni

Broadcom se začal o konkurenční Qualcomm zajímat už loni, první nabídka činila 100 miliard dolarů (dva bilióny korun). Na to však tehdy zástupci Qualcommu reagovali s tím, že o prodeji v současné době a za daných podmínek neuvažují.

Letos v únoru tak vedení Broadcomu zvýšilo nabídku na 121 miliard dolarů, tedy v přepočtu na 2,5 biliónu Kč, což byl evidentně krok správným směrem. Šéf Qualcommu Paul Jacobs sice nabídku okomentoval jako stále „velmi nízkou“, nicméně byl přístupný dalšímu jednání.

Předminulý týden ale začal Broadcom couvat kvůli tomu, že se mu nelíbily plány Qualcommu na koupi společnosti NXP Semiconductors. Svou nabídku tedy snížil na 117 miliard dolarů (2,4 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám