Hlavní obsah

Venezuela se činí, příští týden zavede další kryptoměnu

– Caracas

Venezuela příští týden zavede další kryptoměnu. Po petru krytém ropou, jehož předprodej byl zahájen v úterý, následuje petro gold, kryptoměna krytá zlatem. Oznámil to prezident Nicolás Maduro. Doufá přitom, že kryptoměny zemi pomohou dostat se z hluboké ekonomické krize.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, na pozadí je logo kybernetické měny petro.

Článek

Petro i petro gold mají Venezuele v době hospodářských sankcí ze strany Spojených států a nedostatku deviz umožnit návrat na mezinárodní finanční trhy, uvedla agentura Reuters.

Opozice tvrdí, že státem podporované digitální měny jsou nelegální formou vydávání dluhopisů. Odborníci předpokládají, že venezuelské kryptoměny přilákají jen málo investorů, vzhledem k obavám o solventnost Venezuely a neprůhlednost jejích financí.

Předprodej petra za první den vynesl 735 miliónů USD (15,2 miliardy Kč). Hodnota celkové emise 100 miliónů žetonů, každý ohodnocený a krytý ekvivalentem jednoho barelu venezuelské ropy, má činit asi šest miliard dolarů (124 miliard Kč).

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám