Hlavní obsah

Kurz bitcoinu poskakuje jako zběsilý. O desítky tisíc korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota virtuální měny bitcoin klesla minulý týden v pátek až pod hranici 8500 dolarů (172 000 Kč). O víkendu pak kurz kybernetických mincí poskakoval bez nadsázky jako zběsilý – o více než dvě desítky tisíc korun směrem vzhůru i dolů, až se nakonec v pondělí propadl opět na další historické minimum.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

V pátek dopoledne se bitcoiny obchodovaly za vůbec nejnižší cenu od poloviny loňského roku. Na burze Bithumb měla jedna mince hodnotu pouze 8050 dolarů (163 000 Kč). [celá zpráva]

Právě nízká cena však evidentně popíchla investory k tomu, aby začali masivně nakupovat, na což okamžitě reagoval kurz citelným posílením, vzrostl během víkendu až na 9400 dolarů, tedy v přepočtu 190 000 korun.

Už v noci na pondělí však hodnota začala opět klesat, prolomila dokonce pomyslnou hranici 8000 dolarů. Konkrétně se jedna mince obchodovala na burze Coinbase za 7910 dolarů (160 000 Kč).

Obří krádež

Sluší se také připomenout, že v prosinci se kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

Propad je přímou reakcí na vůbec největší krádež kybernetických mincí, kterou před koncem ledna oznámilo Japonsko. [celá zpráva]

Výkyvy kurzů nejsou výjimečné

Velké výkyvy kurzů bohužel nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto minulý měsíc největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám