Hlavní obsah

Bublina splaskla? Kurzy kybernetických měn dramaticky padají

Novinky, mif

Bez nadsázky dramatický týden za sebou mají kybernetické měny. Jejich kurzy totiž výrazně oslabily, nejvíce se to dotklo nejznámějších bitcoinů. Hodnota nicméně klesala i u řady dalších kybernetických měn.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pátek dopoledne se bitcoiny obchodovaly za vůbec nejnižší cenu od poloviny loňského roku. Na burze Bithumb měla jedna mince hodnotu pouze 8050 dolarů (163 000 Kč). Ještě ve čtvrtek to přitom bylo 9400 USD, tedy v přepočtu 191 tisíc Kč. [celá zpráva]

Sluší se také připomenout, že v prosinci se kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

Bitcoin nicméně není jedinou měnou, která oslabovala. Hodnota etherea klesla od začátku týdne z 1250 na 900 dolarů (z 25 350 na 18 250 Kč) a například kurz litecoinu oslabil z 200 na 130 dolarů (z 4050 na 2635 Kč).

Celý sektor kybernetických měn ztratil za posledních 24 hodin plných 100 miliard dolarů své tržní kapitalizace, když klesl z 500 na zhruba 400 miliard dolarů.

Finančník pád očekával

Naplnila se tak předpověď zakladatele správce hedgeových fondů BK Capital Managent Briana Kellyho, který počátkem tohoto týdne uvedl, že „bublina okolo kybernetických měn pomalu splaskává“.

„Bitcoiny oslabí až k hranici 8000 dolarů, to bude férová cena. Nemůžeme nicméně vyloučit další výrazné výkyvy, vždyť bitcoin je stále ještě příliš mladý a denní změny u něj dosahují až 30 %,“ předpověděl vývoj kurzu zkraje tohoto týdne Kelly.

Právě tyto výrazné skoky dokazují, jak nejistou investici bitcoiny představují. Před investicemi do virtuálních měn proto již dříve varoval například Evropský bankovní úřad.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám