Hlavní obsah

Ruská cenzura nedokáže blokovat produkci trollů

– Moskva

Hlavní ruský cenzurní orgán nemá v nejbližší době možnost omezit aktivitu takzvaných internetových trollů, tedy osob šířících za úplatu internetem dezinformace a falešné zprávy. Na moskevském semináři o internetové bezpečnosti to prohlásil šéf komunikační dozorové agentury Roskomnadzor Alexandr Žarov.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Žádná regulace neexistuje, možná se objeví za půldruhého roku. Jaká bude, mi není známo," řekl Žarov, jehož organizace v posledních pěti letech zablokovala přes 275 000 ruských webových stránek. Šlo zejména o servery zprostředkující údajně šíření narkotik nebo dětské pornografie, ilegální herní a sázkové weby a on-line loterie.

"Upřímně řečeno, způsoby zásahu žádné nevidím," konstatoval šéf Roskomnadzoru, který k zákroku proti webům nemusí mít soudní příkaz. Žarov podle agentury Interfax dodal, že "není stoupencem omezování a totálních zákazů".

V Rusku podle místních médií existuje několik "trollích farem", tou nejznámější je petrohradská instituce zvaná Agentura pro výzkum internetu, která je považována za prodlouženou ruku ruské vlády. V holdingu pracuje kolem 250 lidí, ročně provoz firmy stojí údajně kolem 270 miliónů rublů (přes 100 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám