Hlavní obsah

Hodnota bitcoinů neustále roste. Jedna mince se už obchoduje za 270 tisíc korun

Novinky, mif

Letošní rok investicím do bitcoinů rozhodně přeje. Kurz totiž doslova raketově roste, a i když si řada lidí patrně říká, že výš už hodnota být nemůže, virtuální mince s písmenkem B v názvu překonávají další a další rekordy. Ve středu se tak jedna mince poprvé v historii obchodovala za více než 12 tisíc dolarů, tedy více než čtvrt miliónu korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Pomyslná hranice 12 tisíc dolarů byla překonána v noci z úterý na středu okolo druhé hodiny ráno. Právě během nocí je růst virtuálních měn poměrně běžný, neboť v USA je kvůli časovému posunu obchodování v plném proudu.

Ani po pokoření zmiňovaného milníku se růst nezastavil. Už okolo desáté hodiny se jedna mince obchodovala za 12 491 USD, tedy v přepočtu více než 270 tisíc korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu od začátku roku

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledních 24 hodin

Bitcoin má za sebou opravdu bouřlivý růst hodnoty. Ještě v polovině měsíce se jedna kybernetická mince obchodovala za 5655 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 124 000 korun. Je však nutné připomenout, že tehdy kurz klesl během pouhého víkendu o více než tisíc dolarů.

Pak ale začal raketově růst. Nejprve se kurz ustálil na 9400 dolarech, tedy v přepočtu více než 200 000 korunách, aby následně mohl překonat během pouhých dvou dnů dva rekordy najednou – pokořena byla desítitisícová i jedenáctitisícová meta.

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má finálně dosáhnout 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Anketa

Nakoupili byste bitcoin jako investici?
Ano, už jsem tak učinil/la
26,9 %
Uvažuji o tom
13,8 %
Ne
53,7 %
Bitcoin neznám
5,6 %
Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám