Hlavní obsah

Americký tajný agent ukradl milióny. V bitcoinech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádný balík peněz si chtěl ulít bokem Shaun Bridges ještě v době, kdy pracoval jako agent tajné služby Spojených států. Šlo v přepočtu o bezmála deset miliónů korun, které odcizil v bitcoinech během vyšetřování nelegálního internetového tržiště Silk Road.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím agentury Reuters

Bývalý tajný agent Shaun Bridges na archivním snímku

Článek

Bitcoiny se používají na nelegálních tržištích velmi často. Zločinci a počítačoví piráti totiž často využívají toho, že transakce v této měně nejsou jakkoliv vystopovatelné. A patrně toho se snažil využít i Bridges.

Ten během vyšetřování nashromáždil na 1600 bitcoinů. Místo toho, aby je předal svým nadřízeným, schoval je a následně je chtěl využít pro vlastní potřebu.

Podle současného kurzu má jeden bitcoin hodnotu okolo 6500 dolarů, tedy v přepočtu více než 142 000 korun. Balík 1600 virtuálních mincí by tak měl hodnotu přesahující čtvrt miliardy korun.

Tajný agent nicméně zpronevěřil bitcoiny v roce 2013, kdy měly ještě výrazně nižší hodnotu – jedna mince se tehdy obchodovala v přepočtu za zhruba šest tisíc korun, celkově tak měl lup hodnotu pouze 9,6 miliónu korun.

Dva roky za mřížemi

Bridges si nicméně své kořisti neužíval dlouho a byl nakonec letos v srpnu dopaden. U soudu nezapíral svou vinu a po příslibu vrácení 1500 bitcoinů byl odsouzen minulý týden ke dvěma rokům za mřížemi. Původně pro něj státní zástupce požadoval šest let vězení.

Sluší se podotknout, že Bridges není jediným tajným agentem, který byl v hledáčku amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Prozatím stále spravedlnosti uniká například jistý Carl Force.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám