Hlavní obsah

Qualcomm dostal miliardovou pokutu kvůli čipům do mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanská Komise pro spravedlivý obchod vyměřila americkému výrobci čipů Qualcomm pokutu 23,4 miliardy tchajwanských dolarů (16,9 miliardy Kč) za porušování pravidel hospodářské soutěže. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Komise uvedla, že společnost Qualcomm má monopolní postavení na trzích s čipy CDMA, WCDMA a LTE a odmítá poskytovat licence na své technologie ostatním podnikům v odvětví.

Jižní Korea už koncem loňského roku vyměřila Qualcommu pokutu 1,03 biliónu wonů (19,9 miliardy Kč) za nekalé praktiky při uzavírání licenčních dohod. Předloni dostala firma v Číně za porušování antimonopolních zákonů pokutu 975 miliónů dolarů (21,3 miliardy Kč).

Americká Federální komise pro obchod začátkem letošního roku zažalovala Qualcomm za jeho údajnou snahu udržovat si monopolní postavení na trhu s klíčovými čipy pro mobilní telefony. Qualcomm čelí vyšetřování také v Evropské unii, kde byl v prosinci 2015 obviněn ze zneužívání svého postavení na trhu s cílem potlačit konkurenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám