Hlavní obsah

Spuštění internetu věcí je v Česku na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor Vodafone letos na podzim pokryje Česko sítí pro tzv. internet věcí (IoT) a zároveň zahájí její komerční provoz. V současnosti síť testuje v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích. Vodafone to uvedl v tiskové zprávě. Internet věcí umožňuje například dálkové odečty energií, měření v dopravě či automatizaci budov i průmyslu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V rámci skupiny Vodafone se Česká republika zařadí vedle Španělska a Nizozemska mezi první evropské země, které budou komunikační technologii NB-IoT komerčně nabízet zákazníkům. Na technickém zajištění síťové infrastruktury pro první fázi pilotního testování spolupracoval Vodafone se společností Huawei.

"Jako první nabídneme službu NB-IoT firemním zákazníkům, kteří již využívají nebo využijí globální IoT platformu Vodafonu a IoT SIM. V praxi to bude znamenat, že partnerům dodáme konektivitu k zařízení, které si sami vyrobí a následně uvedou na trh," uvedl obchodní ředitel pro firemní zákazníky společnosti Michal Müller.

NB-IoT je technologie podobná LTE. Podporuje jí více než 40 největších světových telekomunikačních operátorů. Sítě mají zajistit mimo jiné masivní nasazení i několika miliónů zařízení, velmi nízkou spotřebu elektrické energie, levný telekomunikační hardware a nenáročný přenos dat.

Síť pro internet věcí budují také T-Mobile a SimpleCell. Na vlastní síti pracují také České Radiokomunikace.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám