Hlavní obsah

Egypt utahuje kohouty, zesiluje cenzuru internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptské úřady čím dál častěji blokují webové stránky, na kterých se objevuje kritika vlády. Uživatelé internetu v Egyptě zároveň už nemohou navštěvovat mnoho webových stránek, k nimž měli dříve přístup prostřednictvím softwaru, který blokaci obcházel. S odvoláním na egyptskou organizaci na ochranu lidských práv o tom informovala agentura AP.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Asociace pro svobodu myšlení a projevu v pondělním prohlášením uvedla, že egyptské úřady zablokovaly od konce května 62 stránek, přičemž posledních pět znepřístupnily v posledních dnech.

Egyptská státní tisková agentura naopak tvrdí, že nechala zablokovat 21 webových stránek, protože podporovaly terorismus a zveřejňovaly falešné zprávy. Prominentní investigativní média, například Daily News Egypt, byla nicméně součástí oné cenzury.

Současný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí stál v roce 2013 v čele vojenského převratu, který svrhl prvního demokraticky zvoleného porevolučního prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Od té doby Sísí tvrdě zakročil proti několika tisícům islamistických stoupenců Mursího a také nechal uvěznit řadu prominentních sekulárních aktivistů.

Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch ve své letošní výroční zprávě kritizovala Sísího tvrdý postoj k disentu. Vláda současného prezidenta podle ní v zemi utlačuje občanskou společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám