Hlavní obsah

Toshiba kvůli obrovským ztrátám prodá část divize paměťových čipů

Tokio

Japonská společnost Toshiba oddělí svoji divizi paměťových čipů do samostatné společnosti a bude hledat zájemce, který by do divize investoval. Plán v pátek schválila správní rada firmy. Toshiba se tak snaží zmírnit dopady očekávaných mnohamiliardových odpisů v americké jaderné divizi.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Osamostatnění divize čipů je jedním z kroků, které bude muset japonský konglomerát podniknout, aby přežil. Zisk z prodeje podílu pokryje jen část očekávaných mimořádných nákladů. Toshiba by měla oznámit výši odpisů v jaderné divizi 14. února.

Divize paměťových čipů je nejdůležitější části firmy. Je druhým největším výrobcem paměťových čipů NAND na světě a má většinový podíl na provozním zisku celého konglomerátu.

Obchod za více než 44 miliard korun

Toshiba podle zdrojů hodlá prodat zhruba 20procentní podíl v divizi za více než 200 miliard jenů (44 miliard Kč) a případnými investory by mohly být soukromé investiční firmy či partnerské firmy Western Digital a Development Bank of Japan (DBJ) podporovaná japonskou vládou.

Toshiba zatím bližší podrobnosti k prodeji podílu neuvedla. Pouze oznámila, že chce dokončit prodej v letošním fiskálním roce, tedy do konce března.

Toshiba podle zdroje odhaduje hodnotu divize paměťových čipů na jeden až 1,5 biliónu jenů. Tržby divize za rok do konce března 2016 činily 845,6 miliardy JPY a provozní zisk 110 miliard JPY, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám