Hlavní obsah

Bitcoiny v oběhu mají rekordní hodnotu 361 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celková hodnota všech bitcoinů v oběhu dosáhla rekordních více než 14 miliard dolarů (361,5 miliardy Kč), když digitální měna během čtvrtka poskočila o pět procent na svou nejvyšší hodnotu za tři roky. Na růst kurzu bitcoinu má vliv především pokles čínské měny a globální nejistota.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Cena bitcoinu ve čtvrtek přesáhla na evropské burze Bitstamp 875 dolarů a bitcoin je na cestě zaznamenat nejvyšší denní nárůst za šest měsíců. Ještě začátkem roku se prodával za 435 dolarů, jeho hodnota se během roku tedy více než zdvojnásobila.

Experti vysvětlují růst kurzu digitální měny znehodnocováním čínského jüanu, který se letos propadl o sedm procent. Nejvíce obchodů s bitcoiny se realizuje právě v Číně, takže tamní nárůst poptávky má na cenu značný vliv. Podle datového analytika Charlese Haytera digitální měně pomohlo i rušení bankovek v Indii a celková globální nejistota.

Populární prostředek pro investici

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám