Hlavní obsah

Heloowínn nebo holouvin? Anglosaská obdoba dušiček dává Čechům zabrat

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halloween se v posledních letech těší v tuzemsku stále větší popularitě, anglosaská obdoba dušiček připadá pravidelně na 31. října. K této příležitosti nabízejí nákupní centra nejrůznější halloweenský sortiment, výjimkou nejsou ani oslavy v halloweenských kostýmech a parukách. Při psaní názvu tohoto svátku jsou však Češi velmi kreativní, do největšího českého vyhledávače Seznam.cz jej dokázali napsat 175 různými způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Anglosaská obdoba dušiček se těší v tuzemsku stále větší popularitě.

Článek

Do vyhledávače Seznam.cz naťukají lidé každý den více než 15 miliónů dotazů. Především v psaní cizích termínů obecně jsou tuzemští uživatelé velmi kreativní.

„Mnohdy lidé chybují z důvodu neznalosti správného zápisu a problémů se zdvojenými hláskami. Dobrým příkladem je překlep »haloweeenm«. Uživatel pravděpodobně nevěděl, že slovo obsahuje dvě »L« a přidal dva překlepy. Jedno »E« navíc a »M« na konec slova,“ vysvětlil Vojtěch Diatka, lingvista společnosti Seznam.cz a produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání.

Ten zároveň upozornil, že komplikovanost zadávání tohoto slova je způsobená tím, že správná výslovnost se značně liší od správného zápisu a lidé se mylně snaží kopírovat zvukovou podobu. „Jako například »holouvin« nebo půvabné »heloowínn«. Zde je vidět, že se lidé snaží anglickou výslovnost zaznamenat pomocí neanglického zápisu »helo« a českého písmena »í«. Slovo zase naproti tomu připodobňují angličtině tím, že používají v češtině se výjimečně vyskytující »w«,“ podotkl lingvista společnosti Seznam.cz.

Rekordmanem je YouTube

Podle něj však 175 různých způsobů, jak slovo Halloween napsat, rozhodně nepatří k rekordmanům – alespoň co se komolení anglicismů týče.

„Ve srovnání se sedmi a půl tisíci způsoby, kterými Češi do vyhledávače vepsali slovo »youtube«, to může působit jako překvapivě málo. Slovo »halloween« je přece pro lidi, kteří neumí anglicky, výrazně těžší. Musíme však vzít v úvahu to, že »youtube« je jedním z nejhledanějších dotazů. Takže se lidé logicky i častěji překlepnou,“ konstatoval Diatka.

Zajímavé je i to, v jakých souvislostech se lidé po Halloweenu pídili. „Z vyhledávání na Seznam.cz jde vidět, že se Češi o tento svátek zajímají hlavně kvůli jídlu a zábavě. Kromě toho, že lidé v posledním roce nejvíce hledali slovo »halloween« jako takové, tak nejčastěji jej do vyhledávače vyťukávali společně se slovy kostým, dýně, maska, dekorace nebo recepty,“ uvedla Simona Pecková, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Učitelé i hráči

Podle ní tuto anglosaskou obdobu dušiček hledají pravděpodobně hromadně také učitelé, pro které je tento den záminkou k nejrůznějším aktivitám. „Na internetu totiž hledali: vykrajovátka halloween, kostým na halloween pro děti, halloween omalovánky, halloween básničky, halloween tvoření, halloween v mš, halloween ve škole, vystřihovánky halloween, výtvarné nápady na halloween, hry halloween, soutěže pro děti halloween,“ podotkla Pecková.

Halloween oslavují lidé skutečně různě. Někteří například na internetu hledají hry s touto tématikou. „Stovky lidí zadávaly Halloween v souvislosti s online hrami. Halloween v názvu mají totiž hry střílecí, únikové, logické, ale i třeba karetní,“ uzavřela PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám