Hlavní obsah

Geofeedia je podezřelá z předávání dat policii

CNN, BBC, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba Geofeedia přišla o přístup na největší sociální sítě Facebook, Twitter a Instagram kvůli obvinění, že poskytovala data o uživatelích policii. Ta tak mohla lépe sledovat demonstranty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S obviněním přišla organizace American Civil Liberties Union (ACLU), podle níž firma policii pomáhala „plížit se bočními dveřmi“ k datům demonstrantů při rasových nepokojích ve městě Ferguson, ale i později během protestů v Baltimoru a Oaklandu. Protesty ve Fergusonu vypukly v roce 2014 poté, co policista zastřelil neozbrojeného černocha.

Geofeedia se prezentuje jako analytický nástroj, který firmám pomáhá monitorovat trendy na sítích, a umožňuje tak předvídat pohyby trhu. Podle ACLU firma služby nabízela policii a vládním agenturám s tím, že jim mimo jiné umožní sledovat pohyb lidí.

Fakt, že Geofeedia nyní kvůli podezření z porušení podmínek smlouvy přišla o trojici největších sociálních sítí, může další existenci firmy silně ohrozit. Zdaleka však nejde o jediný případ, kdy velká společnost spravující data uživatelů čelí podobnému nařčení. Počátkem měsíce například agentura Reuters informovala, že firma Yahoo vytvořila tajný program, jímž pro americkou policii a tajné služby sledovala e-maily svých klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám