Hlavní obsah

Skandály vyjdou Yahoo draho, Verizon chce miliardovou slevu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchod obřích rozměrů, v rámci kterého měl odkoupit přední americký operátor Verizon hlavní webové aktivity společnosti Yahoo, se značně komplikuje. Americký internetový gigant totiž v minulých dnech zasáhly skandály týkající se e-mailových služeb, kvůli kterým chce nyní Verzion výraznou slevu.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Logo internetové společnosti Yahoo

Článek

Celá akvizice měla mít hodnotu 4,83 miliardy dolarů, tedy více než 118 miliard korun. Verizon však na konci minulého týdne couvl a pro dokončení obchodu požaduje slevu rovnou miliardu dolarů (24 miliard korun).

Nutno podotknout, že postoji Verizonu se nedá příliš divit. Yahoo totiž v posledních týdnech stíhá jeden skandál za druhým.

Velká e-mailová krádež

Důvěra uživatelů byla totiž velmi otřesena už letos v září. Tehdy americký internetový gigant potvrdil, že z jeho databáze bylo odcizeno 500 miliónů uživatelských dat. K samotnému útoku přitom mělo dojít už v roce 2014, uživatelé se však o něm dozvěděli až o dva roky později. [celá zpráva]

Server IB Times navíc tento týden informoval o tom, že prvotní odhady společnosti Yahoo jsou příliš střízlivé. Podle svědectví bývalého zaměstnance se totiž počítačoví piráti mohli dostat k uživatelským datům až tří miliard uživatelů. To je tedy šestkrát více než v případě původních odhadů. [celá zpráva]

Skenovali e-maily

Další velký skandál se provalil teprve minulý týden. Agentura Reuters informovala o tom, že Yahoo prohledávalo stovky miliónů e-mailových účtů na pokyn amerických tajných služeb. Skenování e-mailů mělo začít už v průběhu loňského roku.

Šéfka společnosti Yahoo Marissa Mayerová nařídila vyhovět všem vládním požadavkům na 100 %. To byl údajně jeden z hlavních důvodů, proč se v minulém roce rozhodl odejít z internetového gigantu šéf bezpečnosti Alex Stamos.

Vláda totiž nechtěla zjistit informace z jednoho nebo dvou účtů, na jejím seznamu jich měly být údajně stovky miliónů. Právě vysoký počet uživatelů, o které se vyšetřovatelé zajímali, je zarážející. [celá zpráva]

Jasno bude v horizontu týdnů

Právě kvůli zmíněným skandálům a strachu z toho, že značka Yahoo je velmi poškozena, požaduje Verizon tak výraznou slevu. Jednání o ní již podle deníku New York Post začala.

Zástupci společnosti Yahoo se však k požadavku ještě zatím oficiálně nevyjádřili. Jisté tak není, zda na nové podmínky akvizice telekomunikačního gigantu přistoupí.

Jasno by nicméně mělo být v horizontu několika týdnů. Celý obchod by měl být totiž podle původních plánů dokončen zkraje příštího roku. Ještě před Vánocemi by tak měly být jeho přesné podmínky stanoveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám