Hlavní obsah

Google dostal v Rusku pokutu 438 miliónů rublů kvůli Androidu

Ruský antimonopolní úřad (FAS) vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu 438 miliónů rublů (164 miliónů Kč) za porušování antimonopolních pravidel na trhu s mobilními telefony a počítačovými tablety. FAS již loni dospěl k závěru, že společnost Google zneužila dominantního postavení svého operačního systému Android.

Foto: Peter Power, Reuters

Logo společnosti Google

Článek

Firma podle úřadu porušila zákony, protože po výrobcích mobilních zařízení využívajících Android požadovala předinstalování některých aplikací. FAS se tímto případem zabýval na základě stížnosti ruské společnosti Jandex, která je na ruském trhu jedničkou mezi internetovými vyhledávači.

Google uvedl, že od úřadu obdržel o pokutě zprávu. Dodal, že rozhodnutí úřadu prozkoumá a poté rozhodne o svém dalším postupu.

Google má nyní podobné problémy rovněž s antimonopolními regulátory v Evropské unii. Evropská komise firmu v dubnu v souvislosti se systémem Android obvinila ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Google podle komise po výrobcích mobilů a tabletů požadoval mimo jiné předinstalování svého vyhledávače a webového prohlížeče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám