Hlavní obsah

Mobilní internet bývá pomalejší, než tvrdí operátoři

Právo, Jiří Novotný

Mobilní internet je v Česku pro většinu uživatelů stále pomalý a ve většině míst výrazně zaostává za sliby operátorů v reklamních kampaních.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lidé se tak cítí být podvedeni, když jejich ne právě lacino pořízený chytrý telefon, podporující technologii LTE, stahuje data málem rychlostí želvy.

Že to se skutečnou rychlostí internetu není opravdu slavné, potvrzuje i měření, jehož výsledky měsíčně zveřejňuje server DSL.cz. Podle něj zůstávala letos v březnu u mobilního připojení průměrná rychlost LTE na 28 Mbit za sekundu a připojení přes sítě 3G proti předchozímu měsíci dokonce zpomalilo o tři procenta na 6,3 Mbit/s.

Nejrychlejší mobilní internet měl loni operátor O2. Toto prvenství zaznamenal i v březnu, přestože mu průměrná rychlost LTE klesla meziročně o jedno procento na 28,03 Mbit/s. Vodafonu se průměrná rychlost proti únoru snížila z 28,8 dokonce na 27,9 Mbit/s.

Rychlost si lze změřit na webu

„Jediným, kdo si meziměsíčně polepšil, byl tak T-Mobile s průměrem 26,1 Mbit/s. Rychlost tohoto růžového operátora je přesto proti ostatním nejpomalejší,“ konstatovala mluvčí DSL.cz Jitka Ernestová.

Nejrychlejší 4G LTE internet má podle nabídek operátorů umožnit surfovat rychlostí až 185 Mbit/s. Bleskově načítat stránky, plynule přehrávat videa ve vysokém rozlišení a svižně stahovat i velké aplikace. To je ovšem jen teorie.

Jak na svém webu upozorňuje například Vodafone, reálná rychlost internetu v daném místě je kromě použité technologie ovlivněna vzdáleností od základové stanice, její vytížeností, okolní zástavbou a vegetací i tím, jestli je mobil k surfování používán venku, v budově či autě.

Všichni operátoři proto klientům doporučují, aby si dostupné technologie a kvalitu signálu ve své lokalitě předem zkontrolovali na mapách pokrytí.

Důležité je, že rozšiřují sítě LTE, v nichž je budoucnost
mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Jakou mají lidé okamžitou rychlost internetu ve svém mobilu, si mohou sami ověřit nejen na webové stránce DSL.cz, ale i na několika dalších serverech. Odborníci ale upozorňují, že zcela přesné toto měření není.

Šancí mohutné investice do LTE

Šancí, že se situace zlepší, jsou miliardové investice všech tří velkých tuzemských operátorů do rozvoje sítí LTE. Přestože je začali budovat teprve před dvěma lety, koncem loňského roku již bylo touto technologií pokryto 82 procent území republiky.

Jak ovšem už Právo dříve upozornilo, operátoři naopak přestali investovat do rozvoje sítí třetí generace (UMTS). V Česku přitom zůstává ještě mnoho míst, kde je pro mobilní internet pokrytí pouze pomalou sítí EDGE. A pokud jde o UMTS, tou má O2 pokryto jen 38,7 procenta území republiky, T-Mobile 35,8 procenta a Vodafone pouhých 17,1 procenta.

Na otázku Práva, zda takový stav Českému telekomunikačnímu úřadu nevadí, odpověděl jeho mluvčí Martin Drtina: „Můžeme dohlížet pouze na to, k čemu se operátoři zavázali, což úplné pokrytí území ČR nebylo. Důležité je, že rozšiřují sítě LTE, v nichž je budoucnost.“

Kouzelné slůvko

Náročnějším klientům tedy nezbývá než si pořídit příslušný chytrý mobil a spoléhat se na to, že pokrytí technologií LTE bude brzy stoprocentní. Ani pak ale rychlost mobilního internetu nebude v drtivé většině míst zdaleka odpovídat teoretickým možnostem.

Podle odborníků je to něco podobného jako s emisním skandálem Volkswagenu (VW), kdy jeho auta s naftovými motory nevykazovala v běžném provozu tak nízké emise, jak německý koncern oficiálně uváděl.

Zásadní rozdíl proti aféře VW tu ovšem přece jen je. Operátoři totiž u deklarované rychlosti internetu uvádějí ve svých nabídkách vždy kouzelné slůvko „až“. Opravdu tedy nelžou, i když je v praxi rychlost třeba jen pětiprocentní proti maximálně možné.

Anketa

Víte, jaká je skutečná rychlost mobilního internetu u vás doma?
Ano
46,7 %
Ne
53,3 %
Celkem hlasovalo 1215 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám