Hlavní obsah

Člověk se stydí i před robotem

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stud mohou ve člověku vyvolávat také roboti. Zjistili to výzkumníci z univerzity ve Stanfordu, stačilo jednoduché zadání: dotkněte se robota na jeho intimních partiích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejdříve si vědci u robota NAO označili oblasti s různou „dostupností“, tedy jak často se v těchto místech vzájemně dotýkají lidé. Přístupné jsou ruce či ramena, na druhé straně jsou pak hruď, hýždě a oblast genitálií.

Účastníci experimentu položili jednu ruku na senzor měřící vodivost kůže, a tedy aktuální vzrušení člověka. To je však podle internetových stránek ieee.org třeba chápat spíše jako stav pozornosti než vzrušení sexuální.

Když robot vyzval dobrovolníky, aby se dotkli jeho intimních partií, více se zdráhali a zároveň projevovali větší vzrušení, než když je stroj vybídl třeba ke kontaktu rukou. Reagovali tedy podobně jako při komunikaci se skutečným člověkem.

Závěry by mohly ovlivnit budoucí podobu strojů – až se v budoucnu objeví dostupní robotičtí společníci, tlačítka na jejich ovládání hledejte spíše na ruce než na hýždích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám