Hlavní obsah

A zase se budou měnit televizory. Nové digitální vysílání bude spuštěno už na podzim

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před lety vypínalo analogové pozemní televizní vysílání, museli lidé vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set top boxy. Jinak nemohli digitální pozemní vysílání přijímat. V dohledné době čeká obyvatele Česka další podobná změna – bude se přecházet na tzv. DVB-T2 vysílání. Na něj přitom není celá řada přístrojů připravena. A to platí i o některých modelech, které se aktuálně prodávají v obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podporou standardu DVB-T2 se chlubí mnoho přístrojů na tuzemském trhu. I když tyto přístroje skutečně obsahují tuner pro příjem druhé generace digitálního pozemního vysílání, neznamená to, že budou fungovat v Česku. Některé modely totiž využívají jiný systém kódování, než který bude dostupný v tuzemsku.

Technický pohled na celou problematiku přiblížil ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka: „Ani kodek H.265/HEVC, s nímž se počítá pro vysílání DVB-T2 v České republice, nemusí být zárukou, že televizor vysílání regulérně rozkóduje. Proto od 1. září spustíme proces certifikace, který by měl vést k označení kompatibilních přijímačů.“

S nákupem televizoru nepospíchat

S nákupem nových televizorů by tak lidé rozhodně neměli pospíchat, dokud nebude potvrzen vysílací standard pro Českou republiku. To je koneckonců i jeden z hlavních důvodů, proč se tuzemští prodejci zdráhají zatím nabízet set top boxy pro DVB-T2.

Přechod na nový standard bude patrně představovat finanční zátěž pro sociálně slabší rodiny a jedince, jak upozornila předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková. Podle ní je v současnosti průměrné stáří televizoru v domácnostech pět a půl roku. „Neznamená to však, že by všechny domácnosti jednou za pět let měnily televize. Bohatší to zvládají i jednou za dva roky, u sociálně slabších vydrží televizor i déle než deset let,“ přiblížila Šimečková.

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá? Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Už letos na podzim by měly začít vysílat tři přechodné sítě DVB-T2. Provozovat je budou Česká televize, České Radiokomunikace a Digital Broadcasting.

„Pokud provoz přechodových sítí zahájíme na konci letošního roku, bude nám do konce roku 2017 trvat, než u nich vybudujeme celoplošné pokrytí. Teprve poté začne plnohodnotné souběžné vysílání se stávajícím standardem DVB-T,“ upozornil generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

První generace DVB-T skončí po roce 2021

To jinými slovy znamená, že současné digitální pozemní vysílání bude možné v Česku využívat ještě několik let. Nový i starší standard budou podobně jako v případě analogového vysílání fungovat souběžně. S úplným vypnutím první generace DVB-T se počítá až po roce 2021.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu finalizuje dokument Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, který do konce června předložíme vládě,“ slíbil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tento týden na konferenci Televizní digitalizace 2.0, která se zabývala právě přechodem na nový standard

Experimentální vysílání DVB-T2 bylo v Česku spuštěno už v březnu loňského roku. Spustili ho České Radiokomuniakce. [celá zpráva]

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Reklama

Výběr článků

Načítám