Hlavní obsah

Microsoft zažaloval americkou vládu kvůli žádostem o údaje zákazníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká softwarová společnost Microsoft Corporation podala žalobu na vládu Spojených států kvůli federálnímu zákonu, který umožňuje úřadům prověřovat elektronickou poštu spotřebitelů bez jejich vědomí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters. Jde o další ze sporů mezi technologickými firmami a vládou USA kvůli ochraně soukromí. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti se k věci odmítl vyjádřit.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Návštěvnické centrum Microsoftu v Redmontu

Článek

Podle žaloby, podané ve středu k soudu ve Washingtonu, porušuje vláda americkou ústavu, když Microsoftu zabraňuje informovat zákazníky o tom, že si vyžádala jejich e-maily a další dokumenty. To je prý v rozporu s prvním dodatkem o svobodě projevu a se čtvrtým dodatkem o právu na ochranu osobní a domovní svobody.

Žaloba, která se zaměřuje na data uložená na vzdálených serverech spíše než v počítačích zákazníků, představuje podle pozorovatelů novou frontovou linii v bitvě mezi technologickým sektorem a americkou vládou ohledně toho, do jaké míry mají soukromé firmy napomáhat vládě při sledování.

Microsoft Apple podpořil

Ústřední roli v ní v posledních měsících hrála společnost Apple, kterou chtěla vláda donutit poskytnout software, kterým by se dostala do telefonu iPhone používaného jedním ze střelců z prosincového masakru v kalifornském San Bernardinu. Microsoft a další velké technologické firmy tehdy Apple ve sporu podpořily.

Microsoft nyní tvrdí, že vláda za pomoci 30 let starého zákona o soukromí a elektronických komunikacích vede stále větší měrou vyšetřování vůči stranám, které uchovávají data v takzvaných cloudech. V posledních 18 měsících prý Microsoft obdržel 5624 nařízení na základě tohoto zákona. Z toho v 2576 případech nemohl odtajnit, že vláda prostřednictvím příkazů či obsílek shání informace o zákaznících.

Reklama

Výběr článků

Načítám