Hlavní obsah

Německý soud: Weby musí mít souhlas, než pošlou data Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Internetové stránky v Německu nemohou využívat tlačítko Like (To se mi líbí) z Facebooku, aniž by návštěvníky informovaly, že tím Facebooku posílají své údaje. Rozhodl tak ve středu soud v Düsseldorfu.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tlačítko Like může být na internetové stránce umístěno pouze tehdy, pokud web informoval svoje uživatele, že navštívením odešlou svoje data Facebooku, nebo pokud je požádá o souhlas se sdílením dat, citovala z verdiktu agentura AFP.

V případu šlo o žalobu, kterou podalo sdružení spotřebitelů Severního Porýní-Vestfálska na dceřinou firmu oděvní skupiny Peek & Cloppenburg. Sdružení tvrdilo, že firemní web Fashion ID pomocí tlačítka Like automaticky přeposílá Facebooku údaje uživatelů.

Umístění tlačítka na web je podle soudu v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. Facebooku se tak kromě jiného přeposílá IP adresa uživatelů, aniž ti by k tomu dali výslovný souhlas, stojí podle spiegel.de ve zdůvodnění rozsudku.

Pokuta až 700 000 korun

Web tedy bude muset uživatele na příslušnou věc upozornit, získat jejich souhlas a informovat je, že takový souhlas mohou vzít zpět. V případě nedodržení mu hrozí pokuta 250 000 eur, tedy bezmála 700 000 korun. Proti verdiktu je možné se odvolat.

Mluvčí Facebooku uvedl, že tlačítko Like je "přijímanou, zákonnou a důležitou součástí internetu". Verdikt se podle něj vztahuje na jeden konkrétní případ a postup dané internetové stránky, který se mezitím změnil.

Ochrana dat se v Německu pozorně sleduje. Německý antimonopolní úřad začal nedávno prošetřovat, zda Facebook skrze možné porušení zákona o ochraně osobních údajů nezneužívá svého postavení na trhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám