Hlavní obsah

Eiphoune nebo Schwancenderg. Nejšílenější zkomoleniny, které lidé hledají na Seznamu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglická slovíčka se zpravidla úplně jinak vyslovují a jinak píší. Přepsat se může každý, ale někteří Češi jsou při vytváření nových slovíček opravdu kreativní – do vyhledávače pak zadávají takové názvy, jako je Huyaway, Meinkraft, Youtobee nebo Whikipidea. Vyplývá to ze statistik společnosti Seznam.cz.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Do Seznam.cz vyhledávače lidé zadávají v průměru přes 15 miliónů dotazů každý den. Není proto překvapením, že různé zkomoleniny se počítají na tisíce.

„Například název jedné z nejpopulárnějších webových stránek na světě YouTube dokázali do vyhledávání napsat v 7616 různých variantách,“ uvedla PR specialistka společnosti Seznam.cz Simona Pecková.

Právě název YouTube bývá komolen nejčastěji. Druhé místo pak patří s 5202 různými variantami Facebooku a třetí Googlu. Jeho název napsali lidé do prohlížečů v letošním roce ve více než 2000 variantách.

TOP 10 nejčastěji zkomolených názvů:
YouTube7616 variant
Facebook5202 variant
Google2297 variant
Huawei1641 variant
Wikipedie1549 variant
Superhry1524 variant
překladač1175 variant
decko.cz1100 variant
Mountfield1108 variant
Minecraft1072 variant

Lidé přitom při vyhledávání nekomolí pouze názvy firem a známé značky, ale také jména celebrit. „Někdy není úplně snadné odhadnout, jaká pravá jména se pod nimi skrývají. Ale od vyhledavače se očekává, že přece najde, co uživatel hledá! Takže i v Seznam.cz třeba díky našeptávači nebo otázce ‚Nechtěli jste hledat…?‘, kterou najdete pod vyhledávacím oknem, víme, po čem na internetu lidé při zadání nesnadno odvoditelných zkomolenin vlastně pátrali,“ konstatovala Pecková.

„Velkým problémem, s nímž se všichni potýkali již ve škole, je správné zadání i/y ve slovech. Další častou chybou bývají nesprávně zapsaná cizí jména celebrit, firem či značek. Komplikovanost zadávání těchto slov je způsobená tím, že se správná výslovnost často značně liší od správného zápisu a lidé se mylně snaží kopírovat zvukovou podobu,“ uvedl lingvista Vojtěch Diatka, který pracuje v týmu Seznam.cz Vyhledávání.

Podle něj je pak dalším typicky českým problémem záměna písmen r a l, například ve slově kalkulačka. „Na první pohled to může vypadat zvláštně, ale pro znalce fonetiky to není nijak překvapivé, neboť tyto hlásky jsou v češtině hodně specifické. Obě jsou slabikotvorné, ačkoliv jsou souhláskami. Artikulačně a výslovnostně jsou si tedy blízké, a proto se lidem můžou plést,“ dodal Diatka.

Přehled těch nejzajímavějších zkomolenin naleznete níže:

Značky

Menfieldt = Mountfield (1108 variant)

Wolcvagen = Volkswagen (908 variant)

Peoguet = Peugeot (690 variant)

Diesidual = Desigual (340 variant)

Reifaeseen = Raiffeisen (166 variant)

Celebrity

Keiti Pary = Katy Perry (2231 variant)

Freedy Merkuri = Freddie Mercury (1485 variant)

Karel Schwancenderg = Karel Schwarzenberg (1293 variant)

Marilin Moonrou = Marylin Monroe (973 variant)

Mayle Sirus = Miley Cyrus (889 variant)

Elektronika

Huyaway = Huawei (1641 variant)

Eiphoune =iPhone (420 variant)

Watsupp = Whatsapp (316 variant)

Bloothoot = Bluetooth (93 variant)

Blecbeery = Blackberry (88 variant)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám