Hlavní obsah

Samsungu klesl o čtvrtinu zisk kvůli chytrým telefonům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics Co. klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 39 procent na 4,63 biliónu wonů (108,4 miliard Kč). Důvodem byl propad zisku divize chytrých telefonů o více než polovinu, oznámila dnes společnost.

Foto: Albert Gea, Reuters

Obě novinky od Samsungu vedle sebe

Článek

Výsledky zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Factset, kteří čekali zisk 4,97 biliónu wonů. Tržby se snížily o 12 procent na 47,12 biliónu wonů a provozní zisk o 30 procent na 5,98 biliónu wonů, což bylo v souladu s předběžným odhadem firmy zveřejněným na počátku tohoto měsíce.

Vysoký propad čistého zisku způsobila divize chytrých telefonů, jejíž zisk se snížil na 2,74 biliónu wonů z loňských srovnatelných 6,43 biliónu wonů.

Samsung údaje o dodávkách svých telefonů nezveřejňuje, analytici však odhadují, že mohl prodat 81 miliónů chytrých telefonů. To je více než 61 miliónů telefonů, které prodal v prvním kvartálu Apple, jenže jihokorejská firma však přišla o podíl na trhu s drahými modely. Apple začal loni na podzim nabízet mobil s větší obrazovkou.

Divize spotřební elektroniky, která vyrábí televizory, vykázala ztrátu 140 miliard wonů.

Jedinou divizí Samsungu, jejíž zisk ve čtvrtletí vzrostl, byla divize součástek, která vyrábí čipy a obrazovky pro další výrobce chytrých telefonů a televizí, včetně konkurenčního Applu. Výroba polovodičů vykázala zisk 2,93 biliónu wonů, což byl nejvyšší údaj od třetího čtvrtletí 2010. Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů.

Samsung současně varoval, že globální poptávka může v druhé polovině roku oslabit kvůli poklesu eura a měn rozvíjejících se zemí. Pro firmy jako Samsung je obvyklé, že druhá polovina roku bývá silnější než první, letos by však podle firmy nemusel být tento rozdíl v zisku mezi pololetími tak výrazný.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávají, že Samsung vykáže v letošním roce zisk 27,7 biliónu wonů. To by bylo o 10,8 procenta více než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám