Hlavní obsah

Nedožil se ani šedesátky. Přesto Jobs zvládnul změnit svět moderních technologií

Předvídavý perfekcionista, který rád prosazoval vlastní pravidla a určoval trendy ve vývoji počítačového průmyslu. Podle některých také vizionář, který změnil svět, či největší génius počítačové éry. Tak býval označován americký podnikatel Steven Jobs, který by v úterý 24. února oslavil šedesáté narozeniny.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Steve Jobs na konferenci WWDC 2011

Článek

Lidé mají Jobse, jenž zemřel v říjnu 2011, spojeného především se společností Apple, jejíž tvář a směřování po mnoho let určoval a pomohl na svět řadě dnes již zdomácnělých elektronických produktů, jako jsou mp3 přehrávač iPod nebo tablet iPad. Pod jeho vedením se Apple v roce 2010 stal největší technologickou společností podle tržní kapitalizace (330 miliard dolarů) a třetí nejdražší obchodní značkou světa.

Steven Paul Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku. Jeho vlastní rodiče se jej po porodu sice vzdali, ale ještě tu noc našel domov u Paula a Clary Jobsových.

V sedmnácti letech nastoupil Jobs na poměrně kvalitní Reed College v Oregonu, což jeho nepříliš bohaté rodiče stálo velkou část úspor. Budoucí počítačový mág však se školou skončil již po prvním semestru.

Začínal jako prosťáček

Jobs, který stejně jako většina tehdejších mladých propadl hnutí hippies, snil o spirituální výpravě do Indie. Aby na ni sehnal prostředky, začal pracovat ve společnosti Atari, působící v herním průmyslu. Z Indie se vrátil jako buddhista, s oholenou hlavou a v tradičních šatech. Chvíli pak ještě pracoval v Atari se Stevem Wozniakem, s nímž se seznámil během brigády u Hewlett-Packard.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) si nechává narůst vousy jako Wozniak.

Tito dva spolu v roce 1975 začali nejprve v pokoji Jobsovy sestry a poté v garáži jeho otce pracovat na prototypu počítače. Jejich snem bylo dostat tehdejší obří stroje z ohromných klimatizovaných sálů na stůl běžných uživatelů.

Výsledkem byl model Apple I., který prakticky sestával jen ze základní desky a sloužil spíše jako hračka nadšencům do elektroniky. I tak se těchto Applů podařilo prodat více než dvě stovky kusů a dvojice vynálezců založila firmu Apple. Jako vstupní kapitál jim posloužily peníze z prodeje Jobsova mikrobusu a Wozniakovy vědecké kalkulačky.

Ještě větší úspěch sklidil následovník Apple II., a tak se společnost mohla začít rozrůstat o nové zaměstnance, sponzory a především pracovat na vývoji nových modelů. Ze Stevena Jobse se v jeho pětadvaceti letech stal multimilionář.

Přerod ve velkou instituci mu nesedl

Přerod garážové firmy v instituci se stamiliónovými obraty ale vizionáři Jobsovi příliš nesedl, v rámci firmy proto založil divizi Macintosh. Ta v roce 1984 představila stejnojmenný počítač, nad nímž počítačoví experti kroutili hlavami. Místo složitých příkazů se totiž ovládal pomocí myši a menu. Macintosh však komerčního úspěchu nedosáhl, především kvůli nedostatku softwaru. Třenice kolem nepovedeného projektu vedly k tomu, že Jobs byl managementem v květnu 1985 z Apple vyhozen.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Steve Jobs představuje nový iPhone 4.

Po svém odchodu z Apple se Steve snažil naplnit vizi dokonalého počítače v nepříliš úspěšné společnosti NeXT. Povedl se mu ale dobrý obchod, když v roce 1986 koupil za deset milionů dolarů od George Lucase filmové studio Pixar, zabývající se počítačovou animací.

Po těžkých začátcích přinesl firmě úspěch první animovaný film Příběh hraček z roku 1995, jehož celosvětové výdělky se vyšplhaly na 350 miliónů dolarů. Celosvětovým hitem se stal i film Hledá se Nemo (2003), který vydělal přes 864 miliónů dolarů a zařadil se mezi nejúspěšnější animované snímky všech dob. V lednu 2006 prodal studio filmovému konglomerátu Walt Disney Co. za 7,4 miliardy dolarů a na oplátku získal kolem sedmi procent akcií Disneyho a místo v představenstvu společnosti.

V roce 1997 se Jobs vrátil zpátky do Applu, tehdy skomírající firmy, kde se stal ředitelem společnosti. Pod jeho vedením firma brzy dosáhla tolik potřebného oživení, zvýšila prodeje a na trh uvedla řadu nových produktů. Do jeho dalších plánů však zasáhla rakovina slinivky, kterou mu lékaři diagnostikovali v roce 2003. O šest let později podstoupil transplantaci jater, ale jeho zdravotní stav se dále zhoršoval, což se projevovalo i výrazným úbytkem na váze. Nedlouho před svým skonem se vzdal významného postu ve firmě, pro Apple ale jako předseda představenstva pracoval až do své smrti. Zemřel 5. října 2011.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám