Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet má cestu otevřenou, ČTÚ nabídne v aukci další kmitočty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČTÚ chce letos nabídnout v aukci kmitočty v pásmu 3,6 GHz pro rychlý bezdrátový internet. Frekvence v rozsahu 200 MHz je možné použít například pro mobilní sítě LTE. Na setkání s novináři to uvedl předseda úřadu Jaromír Novák.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do tří týdnů chce úřad zveřejnit záměr vypsání soutěže, uvažovaný počet nabízených licencí, podmínky pokrytí i předpokládanou vyvolávací cenu. Podle Nováka bude na frekvencích možné vybudovat celoplošné i regionální sítě.

Pásmo je již pro rychlý internet využívané například v Polsku a probíhá tendr na Slovensku. Slovensko počítá s přídělem tří celoplošných licencí a čtyři na úrovni okresů.

Regulátor bude muset vyřešit také příhraniční koordinaci kmitočtů a výši ročních poplatků. Ty by za celé pásmo vycházely na 320 miliónů korun, což se ČTÚ zdá nepřiměřené.

Úřad se rovněž chystá nabídnout kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz, které si nekoupili operátoři v loňské aukci. Po roce 2015 uvažuje o prodeji frekvencí pro LTE v pásmu 700 MHz z tzv. digitální dividendy II, které vznikne uvolněním televizních frekvencí po přechodu na standard DVB-T2. Na snižování rozsahu kmitočtů pro pozemní televizní vysílání si stěžují České Radiokomunikace i jednotlivé televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám