Hlavní obsah

ČTÚ nabídne nevydražené kmitočty z aukce LTE v příštím roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČTÚ chce znovu nabídnout k prodeji kmitočty, které si nekoupili operátoři v aukci, během příštího roku. Výnos z prodeje zbylých frekvencí pro rychlé mobilní sítě v pásmech 1800 a 2600 MHz by měl směřovat do státního rozpočtu pro rok 2014. Ve středu to prohlásil předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V aukci spektra pro rychlé mobilní sítě LTE získali stávající tři operátoři všechny nabízené frekvence v lukrativním pásmu 800 MHz a část kmitočtů ve vyšších pásmech 1800 a 2600 MHz. Zaplatí za ně celkem 8,5 miliardy Kč, což je zhruba o půl miliardy méně než počítal návrh státního rozpočtu na příští rok.

Zájemci o vstup na trh, firmy Revolution Mobile a Sazka Telecommunications, nakonec nezískaly žádné kmitočty včetně těch, které byly pro ně vyhrazené.

V prvním čtvrtletí příštího roku by měl úřad předložit k veřejné konzultaci záměr, jak zbylé kmitočty prodat.

Podle Nováka stále platí úkol vlády pro ministerstvo průmyslu a obchodu a ČTÚ, aby připravily program pro podporu rozvoje sítí nové generace, včetně jeho financování. Původně ČTÚ počítal s tím, že na financování půjde část výnosu z aukce.

Reklama

Související články

Vodafone napadl aukci kmitočtů

Mobilní operátor Vodafone napadl aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE žalobou a obrátil se i na antimonopolní úřad a Evropskou komisi. Požaduje odklad...

Výběr článků

Načítám