Hlavní obsah

Tim Cannon se mění ve stroj, pod kůží má senzor snímající teplotu těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký softwarový vývojář je fascinován biohackováním, jehož cílem je splynutí biologických procesů a strojů. Sám se nyní začal měnit ve stroj, do předloktí si nechal vložit zařízení, které měří teplotu těla a srdeční tep. Upozornila na to televize Fox News.

BEZ KOMENTÁŘE: Američan ze sebe vytváří stroj. Pod kůží má počítačový čip

 
Článek

Cannon je vývojářem společnosti Grindhouse Wetware, která se věnuje takzvanému "rozšířenému lidství". Firma vnímá lidské tělo jako wetware, obdobu počítačových komponentů nazývaných hardware.

Implantát Circadia 1.0, který si Cannon do svého těla vložil, získaná data pomocí bezdrátové technologie bluetooth posílá do jeho mobilního telefonu s operačním systémem Android. Zařízení není nijak vyspělé, slouží ale jako demonstrátor, jehož cílem je představit možnosti budoucího využití a směr očekávaného vývoje.

Protože by Cannon zřejmě jen s obtížemi hledal chirurga, který by mu implantát voperoval, vyhledal pomoc jistého tetovacího a piercingového specialisty. Zákrok se uskutečnil bez anestetik, bolest byla tlumena jen chlazením operovaného místa.

Rozšířené lidství přináší rizika

Portál hplusmagazine.com upozornil na to, že při obdobných pokusech hrozí nebezpečí infekce. Autor textu také předpokládá, že Cannon bude mít potíže s bezpečnostními kontrolami na letištích.

Infekce ale není to jediné, co lidem s voperovanými čipy hrozí. Nebezpečí představují i nejrůznější počítačové viry, o čemž se na vlastní kůži před třemi lety přesvědčil britský profesor Mark Gasson z University of Reading. Ten si nechal pod kůži na zápěstí implantovat speciální počítačový čip a po čase se ukázalo, že je zavirovaný.

Implantát byl naprogramován tak, aby mu sám odemykal domovní dveře nebo odblokoval zámek kláves na mobilním telefonu, když jej vezme do ruky. Při testech ale nepracoval implantát tak, jak by měl.

Roboti se vyrovnají lidem

Pokrok nečeká v následujících letech pouze bioinženýrství, ale také robotiku. Vědci se roboty například snaží naučit rozpoznávat emoce. První stroje již na podzim sledovaly studenty amerických středních škol, aby zaznamenaly, kdy ztrácejí zájem a kdy je naopak hodina baví. [celá zpráva]

V řádu desítek let by měli být podle některých prognóz roboti schopni se vyrovnat lidem. „Technologie kráčí vpřed mnohem rychleji, než by si kdo před 40 lety mohl představit,“ prohlásil Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ dodal.

„Několikrát se mi stalo, že jsem nemohl čip v ruce připojit k bezdrátové síti. Po důkladném prozkoumání kolega příčinu odhalil, implantát byl zavirovaný. Jsem vůbec prvním člověkem na světě, kterého napadl počítačový virus,“ řekl tehdy Gasson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám