Hlavní obsah

Policie si došlápla na nejúspěšnější hackerský gang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prokuratura amerického státu New Jersey obvinila vůdčí osobnosti rozsáhlé hackerské skupiny, která přes kreditní karty vysála z cizích účtů peníze. Za posledních sedm let způsobili škodu nejméně 160 miliónů dolarů (3,2 miliardy korun).

Foto: Novinky

Článek

Podle agentury AP jde o největší hackerskou kauzu, jakou kdy americké soudy projednávaly. Obvinění se týká bossů blíže neupřesněné hackerské skupiny, jde o čtyři Rusy a jednoho Ukrajince. Organizovat podvody měli v posledních sedmi letech, kódy z kreditních karet gang podle policie přeprodával do celého světa.

Cena bezpečnostního kódu z jedné americké karty byla stanovena na deset dolarů (200 korun), v případě kanadské karty 15 dolarů (300 korun) a evropské až 50 dolarů (1000 korun).

Skupina hackerů ukradená data ukládala na serverech po celém světě, například v amerických státech New Jersey, Pensylvánie, Kalifornie nebo Illinois, ale i v Lotyšsku, Nizozemsku, na Bahamách, na Ukrajině, v Panamě nebo v Německu. Překupníci získané kódy vkládali do paměti nových platebních karet. Uložené peníze pak zloději s pomocí těchto karet vybírali z bankomatů nebo je utráceli za zboží.

Policie ještě nemá vyhráno

Vyčíslená škoda se týká minimálně tuctu velkých amerických i mezinárodních společností. Mezi oběťmi jsou podle prokuratury například americké společnosti Nasdaq, Visa, CPenney nebo 7-Eleven, francouzský obchodní řetězec Carrefour i belgická banka Dexia.

Podle agentury Reuters byli obviněni Rusové Vladimir Drinkman, Alexandr Kalinin, Roman Kotov a Dmitrij Smiljaněc a Ukrajinec Mychajlo Rytikov. Z dostupných informací vyplývá, že nikdo z nich dosud nebyl zadržen. Jeden z obviněných podle žalobců pobývá v Nizozemsku, další by se měl před americkým soudem objevit příští týden. Kde se nacházejí tři zbývající muži, není jasné.

Drinkmana a Kalinina obžalovací spis označuje za "protřelé" hackery, kteří se specializují na pronikání do počítačových sítí nadnárodních společností, finančních institucí a firem realizujících síťové platby. Specializací obviněného Kotova je údajně získávání dat z "nabouraných" sítí. Rytikov obstarával anonymní webové adresy, z nichž hackeři své útoky prováděli, a Smiljaněc ukradené kódy bankovních karet prodával.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám