Hlavní obsah

Sociální síť prodali za 17 miliard korun, zpět ji koupili za babku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky z ničeho rozjet na internetu nový byznys a pak jej prodat nadnárodní společnosti za nepředstavitelné jmění. To je sen celé řady mladých podnikatelů. Splnil se i manželům Birchovým, kteří prodali mladou sociální síť Bebo za 850 miliónů dolarů, podle aktuálního kurzu téměř 17 miliard korun. Štěstí se na ně znovu usmálo nyní, kdy ji koupili zpět doslova za babku.

Foto: Bebo.com

Aktuální podoba sociální sítě Bebo

Článek

Michael a Xochi Birchovi vytvořili Bebo v roce 2005, kdy se sociální sítě těšily vzrůstající popularitě. Koncept byl jednoduchý, po registraci mohli lidé na stránky umisťovat vlastní zápisky, fotografie, hudbu, videa i nejrůznější dotazníky.

Především díky popularitě mezi mladými se web Bebo rychle dostal do hledáčku investorů z AOL, kteří jej nakonec zkraje jara roku 2008 koupili za 850 miliónů dolarů. Finanční krize a stále úspěšnější konkurence ale nakonec vedla v roce 2010 k dalšímu prodeji do rukou Criterion Capital Partners za blíže neupřesněnou sumu.

Foto: Repro Twitter

Prohlášení Michaela Birchova o koupi sociální sítě Bebo.

I přes snahu o návrat zašlé slávy a popularity, kterým kromě dalšího přísunu peněz měl dopomoci také výrazný redesign z roku 2011, nakonec sociální síť skončila v aukci. A tehdy se na scénu vracejí zakladatelé Birchovi, kteří ji na přelomu června a července koupili zpět za milión dolarů (necelých 20 miliónů korun).

„Právě jsme koupili Bebo zpět za jeden milión. Můžeme ji přetvořit? Kdo ví, ale bude zábava to zkusit,“ uvedl k prodeji na Twitteru Michael Birch. Co konkrétně má v plánu předělávat nebo upravovat, zatím ale neupřesnil.

Prodeje mladých internetových projektů za horentní sumy nejsou v posledních letech ničím výjimečným. Teprve 17letý mladík Nick D'Aloisio si díky dvěma rokům usilovné práce na aplikaci Summly připsal na účet 30 miliónů dolarů, tedy téměř 600 miliónů korun. [celá zpráva]

Sedmnáctiletý mladík vymyslel aplikaci pro iPhone, kterou prodal za 30 miliónů dolarůVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám