Hlavní obsah

Mladík dostal 600 miliónů korun za aplikaci pro iPhone

Novinky, mif

Nickovi D'Aloisiovi je teprve 17 let. Přesto si už zvládnul vydělat víc peněz, než většina lidí za celý život. Naprogramoval úspěšnou aplikaci pro iPhone, kterou se mu podařilo prodat za neskutečných 30 miliónů dolarů, tedy více než 600 miliónů korun. Upozornil na to server Cult of Mac.

Foto: Profimedia.cz

Novopečený multimilionář Nick D'Aloisio

Článek

D'Aloisio naprogramoval aplikaci nazývanou Summly ve svých 15 letech. Program je navržen tak, aby dlouhé články ze zpravodajských webů automaticky zkrátil do pár odstavců. Prostřednictvím speciálního algoritmu dokonce dokáže z textu sám vybrat ty nejdůležitější informace.

Vybírat je přitom možné libovolné internetové stránky, přičemž volit je možné klíčová slova i témata, která uživatele zajímají. V praxi vše skutečně funguje na výbornou, i proto získala aplikace ocenění přímo od společnosti Apple jako jeden z nejlepších programů roku 2012.

Foto: summly.com

Aplikace Summly

Úspěch Summly slaví i mezi uživateli. Přestože je k dispozici pouze na vybraných trzích, například z českého App Storu si jej nestáhnete, dokázal za pár měsíců zkrátit více jak 90 miliónů článků. A právě vysoké popularity se rozhodla využít společnost Yahoo! a za umělou inteligenci, která zkracuje články, zaplatila mladíkovi zmiňovaných 30 miliónů dolarů.

Paradoxně služba Summly skončí. Zástupci internetového gigantu plánují místo toho nabízet technologii zkracování článků ve své vlastní aplikaci, která by měla přijít na trh pod značkou Yahoo! v následujících měsících.

„Mám to potěšení oznámit, že jsme podepsali dohodu se společností Yahoo!. Naší vizí je zjednodušit způsob získávání informací. A tato technologie ožije právě v týmu Yahoo!, který má odborné znalosti v globálním měřítku,“ prohlásil Nick D'Aloisio.

Co plánuje udělat s čerstvě nabytým jměním, novopečený multimilionář neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám