Hlavní obsah

Piráti mají nový trik, jak vyzrát na majitele chytrých telefonů

Novinky, zgl

Vůbec poprvé zaznamenali bezpečnostní experti falešný antivirový program na chytrém telefonu. Tato sofistikovaná metoda cílí na majitele přístrojů s operačním systémem Android. Před takzvaným ransomwarem varovala antivirová společnost Symantec.

Foto: Geeksphone

Falešné antivirové programy často kopírují design i názvy aplikací renomovaných firem. Ilustrační foto

Článek

Útok má vždycky stejný scénář. „Falešný antivirový software používá škodlivý kód, který záměrně zkresluje stav zabezpečení mobilního zařízení a pokouší se přesvědčit uživatele ke koupi plné verze tohoto softwaru, aby došlo k odstranění neexistující infekce,“ varoval Johi Hamada ze společnosti Symantec.

Takto uzamčené zařízení není možné až do zaplacení „výkupného“ používat. Podobnou techniku útoku využívali kyberzločinci také na počítačových sestavách.

Foto: Symantec

Falešný Android Defender

„Podvodné antiviry jsou z osobních počítačů známé již řadu let a svým autorům vydělávají nemalé peníze. Autoři škodlivého kódu zjevně doufají, že stejný úspěch bude mít jejich hrozba i na mobilních zařízeních,“ konstatoval Hamada.

Na falešné antivirové programy, které často kopírují design i názvy aplikací renomovaných firem, by si uživatelé měli dávat velký pozor. Vhodné je stahovat bezpečnostní software výhradně z legitimních zdrojů, a pokud možno také sledovat reakce uživatelů v diskuzích na těchto serverech.

Reklama

Výběr článků

Načítám