Hlavní obsah

Piráti mají nový trik, jak vyzrát na majitele chytrých telefonů

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé zaznamenali bezpečnostní experti falešný antivirový program na chytrém telefonu. Tato sofistikovaná metoda cílí na majitele přístrojů s operačním systémem Android. Před takzvaným ransomwarem varovala antivirová společnost Symantec.

Foto: Geeksphone

Falešné antivirové programy často kopírují design i názvy aplikací renomovaných firem. Ilustrační foto

Článek

Útok má vždycky stejný scénář. „Falešný antivirový software používá škodlivý kód, který záměrně zkresluje stav zabezpečení mobilního zařízení a pokouší se přesvědčit uživatele ke koupi plné verze tohoto softwaru, aby došlo k odstranění neexistující infekce,“ varoval Johi Hamada ze společnosti Symantec.

Takto uzamčené zařízení není možné až do zaplacení „výkupného“ používat. Podobnou techniku útoku využívali kyberzločinci také na počítačových sestavách.

Foto: Symantec

Falešný Android Defender

„Podvodné antiviry jsou z osobních počítačů známé již řadu let a svým autorům vydělávají nemalé peníze. Autoři škodlivého kódu zjevně doufají, že stejný úspěch bude mít jejich hrozba i na mobilních zařízeních,“ konstatoval Hamada.

Na falešné antivirové programy, které často kopírují design i názvy aplikací renomovaných firem, by si uživatelé měli dávat velký pozor. Vhodné je stahovat bezpečnostní software výhradně z legitimních zdrojů, a pokud možno také sledovat reakce uživatelů v diskuzích na těchto serverech.

Reklama

Výběr článků

Načítám